Condiții mai bune de participare socială pentru vârstnicii din com. Sărata Veche și or. Fălești
| 27.10.2021Persoanele din comuna Sărata Veche și orașul Fălești vor avea mai multe oportunități pentru a se întruni și rămâne active în comunitățile lor. Acest lucru va fi posibil grație unor centre sociale dedicate lor, recent renovate și lansate în aceste localități cu suportul autorităților publice locale, membrilor comunității și programului de mini-granturi în cadrul proiectului „Îmbătrânire și sănătate” implementat de către Asociația Obștească CASMED cu sprijinul financiar al Crucii Roșii din Elveția.
Aceste centre sociale vor constitui spații unde vârstnicii să se adune împreună și să desfășoare activități în comun. Se consideră că oportunitățile de petrecere a timpului liber de către seniori, pe care le vor oferi aceste centre, vor crește speranța de viață a lor și le va îmbunătăți considerabil calitatea vieții, or participarea în viața socială a comunității este una dintre cele 8 componente importante ale conceptului Comunitate prietenoasă vârstei, care se implementează în Republica Moldova începând cu 2017.
În cadrul programului de mini-granturi au fost susținute financiar 10 inițiative prietenoase vârstei din 10 localități din raioanele Fălești și Edineț. Pe lângă aceste inițiative, comunitățile și-au propus multe alte activități menite să creeze condiții mai bune pentru cetățenii de toate vârstele, în special cei în etate, aceste activități fiind incluse în planurile de acțiuni ale Strategiilor de Comunitate prietenoasă vârstei, elaborate de fiecare din comunități.
Comunitatea prietenoasă vârstei or. Fălești a implementat un mini-grant cu genericul „Viața e frumoasă și după 60+” cu un buget total de 80 000 lei, acesta urmărind să prevină consecințele legate de izolarea vârstnicilor, creând condiții optime pentru întrunirile lor: dotarea cu echipament tehnic și mobilier, desfășurarea activităților de informare și instruire a persoanelor în etate, precum și sensibilizare a comunității privind rolul persoanelor vârstnice în viața comunității.
„Cineva s-a exprimat că sala noastră e cam mică, dar e frumoasă. Vă doresc să fie întâlnirile noastre cu dispoziție bună, însorită, să fim receptivi și la bucuriile, și la nevoile fiecăruia dintre noi. Și dă Doamne ca ceea ce facem să reia copiii, cei ce vin după noi” – dna Zinaida, membră a Grupului de Inițiativă.
Organizarea inițiativelor prietenoase vârstei are mai mari sorți de izbândă atunci când sunt sprijinite de către autoritatea publică locală.
„Astăzi este un eveniment istoric pentru noi. Pe parcursul a mai multor ani am auzit de doleanța dumneavoastră. Mă bucur nespus de mult că putem participa cu toții la inaugurarea acestui spațiu. Noi, ca APL, am depus tot efortul și ne bucurăm extrem de mult că ați fost atât de receptivi și receptive și acordat suport, chiar și timpul dvs. din familie pentru realizarea acestui proiect. Sperăm să vă fie de folos, util și să ne bucurăm cu toții că v-am realizat dorința cea mare. Mereu vă vom fi alături și vă vom susține și pe viitor, în limita posibilităților, la doleanțele pe care veți avea nevoie și sunt sigur că veți aduna destul de multe evenimente pentru persoanele în etate, pentru că vă cunosc pe dvs. și energia dvs. Vă mulțumesc și să știți că sunt mereu alături de dvs.!” – Alexandru Severin, primarul or. Fălești.
Comunitatea prietenoasă vârstei comuna Sărata Veche a implementat un mini-grant cu genericul „Dăruim o rază de speranță împreună” cu un buget de 62 000 lei. Proiectul are scopul de a susține persoane din categoriile vulnerabile a populației, în special vârstnici singuratici, bolnavi sau cu dizabilitate fizică, ce nu își pot purta singuri de grijă. Astfel, în acest sens, comunitatea a îmbunătățit condițiile centrului social-cultural local, dotându-l cu echipament și mobilier, planificând să organizeze activități de socializare și interacțiune pentru 400 vârstnici și persoane cu dizabilități.
„Vreau să spun un mulțumesc în numele tuturor persoanelor în etate, celor care au organizat și au făcut așa și au gândit și la noi, pentru că în ultimul timp am fost așa, mai uitați, dar am vrea să pășim cu toți împreună înainte!” – Galina Bogdan, vârstnică din localitate.
„Țin să confirm încă odată că viața este frumoasă și la 60+ și toate persoanele care sunt acum active, pot confirma lucrul acesta pentru că noi ne adunăm nu o dată și nu rar, poate spune fiecare cât de bine ne simțim când ne adunăm toate în colectiv și într-adevăr putem spune că e frumoasă viața și după 60+.” – Lucia Huțanu, coordonatoarea GS „Țărăncuța”, com. Sărata Veche.
Ambele proiecte și-au propus și au implicat în implementare comunitatea locală, astfel încât nevoile vârstnicilor să devină vizibile pentru întreaga comunitate, iar problemele lor să fie abordate și soluționate. De asemenea, implicarea comunității în monitorizarea implementării a contribuit la buna desfășurare a proiectelor și la atingerea cu succes a rezultatelor.
„Toate doamnele sunt active și receptive. Am trecut, am văzut că merg construcțiile, le-am sunat și ele repede s-au adunat. Facem multe, drept că acuma ne-a încurcat oleacă pandemia. Acum că avem spațiul nostru unde să ne întâlnim, sper să că vor veni și mai multe persoane. Mă gândesc că ar trebui să atragem și tineretul cu noi, fiindcă noi nu suntem veșnici, da ei trebuie să vie să vadă cum ne petrecem noi vârsta 60+.” – Eufrosinia Covaliuc, coordonatoarea Grupului de Inițiativă „Miorița”, or. Fălești.
Proiectul „Îmbătrânire și sănătate” se implementează în raioanele Edineț și Fălești în perioada 2020-2023 și are drept scop de a îmbunătăți atât receptivitatea politicilor și a instituțiilor publice la nevoile și provocările populației în vârstă, precum și să contribuie la durabilitatea și calitatea serviciilor de îngrijiri la domiciliu furnizate populației.