SOLIDARITATE ȘI PROFESIONALISM: FORMAREA ÎNGRIJITORILOR LA DOMICILIU ÎN MOLDOVA
| 13.06.2024Persoanele în vârstă reprezintă o categorie vulnerabilă, tot mai numeroasă în contextul îmbătrânirii populației din Republica Moldova. Odată cu înaintarea în vârstă, apar probleme de sănătate și mobilitate, iar satisfacerea necesităților de bază devine o povară pentru mulți dintre vârstnici. În acest context, serviciile de îngrijire la domiciliu sunt din ce în ce mai solicitate. În prezent, fiecare a patra persoană are vârsta de peste 60 de ani, iar fiecare a șaptea persoană vârstnică necesită îngrijire socială sau medicală.
Cu toate acestea, deși cererea pentru îngrijiri la domiciliu este mare, există o criză de personal profesionist cu pregătire medicală și socială, capabil să ofere servicii de îngrijire de calitate. Pentru a răspunde acestor provocări, Asociația Obștească „CASMED” prestează serviciul de îngrijiri integrate la domiciliu și instruiește personal în cadrul Cursului de formare profesională pentru calificarea „Îngrijitor/Îngrijitoare la domiciliu”.
Astfel, deja al doilea an, AO „CASMED” oferă posibilitatea de a învăța o nouă profesie. În cea de a doua ediție a cursului de „Îngrijitor/Îngrijitoare la domiciliu”, care a avut loc între lunile aprilie și iunie la Edineț, unsprezece persoane au fost instruite pentru a oferi servicii sociale și medicale la domiciliu, în conformitate cu nevoile persoanelor în vârstă și cerințele pieței muncii.
Cursul s-a concentrat pe dezvoltarea abilităților necesare în furnizarea serviciilor medicale și sociale la domiciliu, precum și pe dezvoltarea competențelor profesionale în planificarea, raportarea și prioritizarea activităților, în funcție de nevoile persoanei îngrijite.
Doamna Elena Nojac, asistent personal al fiicei Gabriela, invalid din copilărie, gradul I, declară: „Vreau să aduc mulțumiri pentru acest program de studiu care a fost bine gândit și apreciez nespus profesionalismul și modul de predare a materialului pe înțelesul tuturor. Acest program de studiu este un succes pentru noi toți. Lecțiile predate sunt de folos și interesante. Suntem recunoscători profesorilor noștri, care ne-au fost alături, ne-au îndrumat, ne-au corectat, ne-au direcționat. Le mulțumim pentru experiența împărtășită, pentru răbdare, pentru sinceritate. Cursul ne-au făcut mai buni, mai milostivi. Ne vom strădui și cu beneficiarii să aplicăm lucrurile învățate pentru a le ușura viața”.
O altă beneficiară a cursului, doamna Mariana Costețcaia adaugă: „Orele de curs pentru mine au fost utile, în special pentru lucrul care îl fac în fiecare zi. Multe lucruri valoroase pentru primul ajutor, cum să nu ne pierdem în situații urgente, ca AVC, cum să măsurăm tensiunea arterială, glicemia. Pentru mine totul a fost ceva nou”.
Doamna Cristina Bordian, la fel își arată mulțumirea față de multiplele subiecte însușite în cadrul cursului: „Cursul a fost foarte benefic pentru mine fiindcă zi de zi ne întâlnim cu așa situații în care poate nu procedăm corect. Știu cum pot preveni piciorul diabetic, știu a măsura tensiunea, glicemia, pulsul, fără a apela la pulsoximetru. Pot acorda primul ajutor, știu ce este șoc anafilactic și multe altele. Acest curs este și îmi va fi de folos nu doar pentru a avea posibilitatea de a munci, dar chiar îmi este de folos de zi cu zi, pentru a putea ajuta corect o persoană din familie, un vecin sau chiar un trecător pe drum. Am observat că am devenit mai comunicabilă, am depășit unele bariere, am devenit mai încrezută în sine”.
Doamna Natalia Cebaniuc mărturisește: „Au fost lucruri care nu le-am știut, despre comunicare, tipuri de comunicare, bariere, igiena în locuință, pericole de accidente, fracturi, hipertensiune, măsurarea glicemiei, AVC”.
„Am avut ocazia să învăț multe lucruri noi pe care le voi aplica în muncă și a ne ușura munca noastră, și totodată a lămuri beneficiarului cum să lucrăm în comun. Mulțumim profesorilor pentru răbdarea care ne-au acordat lămurindu-ne minuțios și într-un limbaj accesibil”, declară doamna Vera Postolachi.
Cursul de formare pentru „Îngrijitor/Îngrijitoare la domiciliu” organizat de Asociația Obștească „CASMED” reprezintă un pas semnificativ în direcția îmbunătățirii situației persoanelor vârstnice din Republica Moldova. Aceste curs nu doar că răspund unei nevoi stringente de personal calificat în îngrijirea la domiciliu, dar și îmbunătățește calitatea vieții atât a îngrijitorilor, cât și a celor îngrijiți.
Cum a decurs cursul și alte detalii captivante, puteți viziona aici.
Mărturiile participanților reflectă impactul pozitiv al acestui curs asupra competențelor profesionale și personale ale acestora, evidențiind importanța educației continue și a sprijinului comunitar. Prin inițiative de acest gen, se creează un model sustenabil de îngrijire la domiciliu, esențial pentru o societate în continuă îmbătrânire, promovând în același timp empatia, profesionalismul și solidaritatea între generații.
Cursul de formare profesională continuă „Îngrijitor/Îngrijitoare la domiciliu” este livrat de către AO „CASMED” prin intermediul SRL PROMEDLINK în parteneriat cu AFAD în cadrul proiectului „Creșterea rezilienței prin angajare și coeziune socială”, finanțat de Guvernul Elveției și implementat în consorțiu de Helvetas Moldova și HEKS/EPER Moldova și cu suportul HIAS Moldova în cadrul proiectului „Împuternicirea refugiaților și a comunităților gazdă prin protecție sporită, sprijin pentru sănătate mintală și consolidarea capacităților”.