Rezultatele concursului de granturi mici pentru sprijinirea unei Comunități Prietenoase Vârstei
| 01.03.2022În cadrul Programului de granturi mici pentru finanțarea inițiativelor prietenoase vârstei în raioanele Edineț și Fălești, CASMED a selectat 10 localități a căror propuneri vin să creeze condiții mai bune pentru persoanele în etate.
Prin intermediul Programului, pentru fiecare din cele 10 inițiative, se va oferi suport financiar în sumă de 50.000 MDL în vederea soluționării unei probleme din localitate, identificate în mod participativ de către cetățeni, în cadrul elaborării, în fiecare localitate, a Strategiei de Dezvoltare a Comunității Prietenoase Vârstei.
Programul de granturi mici își propune să dezvolte o colaborare eficientă între autoritățile locale, cetățeni și alți actori comunitari în vederea implementării inițiativelor prietenoase vârstnicilor prin crearea condițiilor care să faciliteze accesul persoanelor în etate la servicii de calitate, comunicare și oportunități de participare socială și civică.
Astfel, vă prezentăm cele 10 inițiative prietenoase vârstei care vor beneficia de suportul financiar al Programului de granturi mici:
- Comuna Albinețul Vechi, r. Fălești
Proiectul „Traseu prietenos vârstei”
Bugetul total 349 600,00 MDL
Inițiativa își propune să asigure accesul sigur și confortabil pentru persoanele în etate către instituțiile publice prin amenajarea unei alei pietonale cu construcția a 300 m2 de trotuar, 20 de bănci de odihnă, urne și ghiveciuri pentru flori.
- Comuna Cepeleuți, r. Edineț
Proiectul „Apa- izvorul generațiilor”
Bugetul total 83 334 MDL
Din cauza lipsei apeductului, locuitorii comunei se aprovizionează cu apă din fântânile din localitate. Multe dintre ele, însă, sunt neîngrijite și părăsite: fără coloane, coarde, rampe și chiar fără căldări. Această inițiativă are ca scop să repare și să amenajeze 6 fântâni pentru ca oamenii din sat, în special persoanele în etate, să aibă acces la apă potabilă și curată.
- Satul Năvîrneț, r. Fălești
Proiectul „Parcul Generațiilor”
Bugetul total 70 800,00 MDL
Menținerea unei relații mai strânse dintre generații reprezintă o prioritate pentru membrii comunității din Năvîrneț. Proiectul își propune să fortifice nivelul de incluziune socială a persoanelor în etate prin crearea condițiilor necesare asigurării unei comunicări eficiente și transferului de experiențe dintre persoanele în etate și generația tânără. În acest scop se va amenaja teritoriul parcului din sat cu bănci, urne, sistem de iluminare pentru a fi posibilă organizarea evenimentelor comunitare.
- Comuna Ciolacu Nou, r. Fălești
Proiectul „Local amenajat- vârstnici implicați”
Buget total 111 863,32 MDL
Populația cu vârsta 50+ din comună constituie 28 % din totalul locuitorilor. Multe dintre aceste persoane sunt singure și marginalizate de societate. Din acest motiv, administrația comunei împreună cu Grupul de Inițiativă local și membrii Comitetului Coordonator Local au venit cu inițiativa de a implementa proiectul „Local amenajat – vârstnici implicați”. Acest proiect își propune să repare și să amenajeze un spațiu și să-l doteze cu condiții necesare pentru întruniri și activități cu implicarea în viața comunității a persoanelor vârstnice.
- Comuna Cuconeștii Noi, r. Edineț
Proiectul „Clubul Seniorilor Cuconeștii Noi”
Bunget total 140 000,00 MDL
Mulți vârstnici din localitate sunt singuri, duc lipsă de comunicare, se simt marginalizați, devin inhibați și izolați. Inițiativa își propune să creeze un Club al Seniorilor, să repare și să amenajeze un spațiu adaptat nevoilor persoanelor în etate. Această încăpere va fi utilizată pentru desfășurarea activităților cu caracter recreativ și socio-cultural, precum și prin dezvoltarea unor acțiuni de ajutor reciproc între semeni.
- Comuna Taxobeni, r. Fălești
Proiectul „Popas în ograda bunicilor”
Buget total 80 000,00 MDL
Proiectul își propune să amenajeze un teren pentru popas ( 7 ari) cu o fântână, mese și scaune stradale, coșuri de gunoi, scrânciobe, dar și o alee de trandafiri, asigurând astfel accesul sigur și confortabil a persoanelor în etate către instituțiile publice din comună, dar și o zonă de recreere pentru locuitorii comunei.
- Comuna Făleștii Noi, r. Fălești
Proiectul „Ambulanță corect direcționată- o viață la timp salvată”
Buget total 176 400,00 MDL
Ca și majoritatea localităților rurale, comuna Făleștii Noi se ciocnește cu problema lipsei indicatoarelor stradale. Chemarea unei ambulanțe, unui taxi pentru deplasarea în raion, solicitarea ajutorului pompierilor, salvatorilor sau recepționarea unor comenzi este o adevărată provocare pentru locuitori. În cadrul proiectului, pentru a facilita accesul serviciilor specializate către membrii comunității, în special către persoanele în etate, se vor instala 72 de indicatoare stradale.
- Comuna Horești, r. Fălești
Proiectul „Târgul bunicilor”
Buget total 62 500,00 MDL
Această inițiativă își propune crearea și amenajarea unui spațiu pentru realizarea și comercializarea produselor agricole din gospodăriile țărănești personale, în special a persoanelor în etate. Totodată, acest spațiu va servi și ca loc pentru organizarea activităților socio-culturale în localitate, dar și o oportunitate în plus de socializare pentru persoanele în vârstă.
- Satul Izvoare, r. Fălești
Proiectul „Parcul Seniorilor”
Buget total 72 270,00 MDL
Scopul acestui proiect este de a amenaja parcul din sat prin reconstrucția aleii pietonale, iluminarea și amenajarea ei cu bănci și mese, creând, astfel, o zonă de recreere atât pentru vârstnici, cât și pentru alți membri ai comunității, facilitând, în așa mod, desfășurarea evenimentelor în aer liber.
- Comuna Rotunda, raionul r. Edineț
Proiectul „Un bunel împlinit – un nepot fericit”
Buget total 62 500,00 MDL
Practicarea activităților fizice în aer liber, inclusiv pentru persoanele în etate, va fi mai accesibilă în comuna Rotunda datorită implementării proiectului „Un bunel împlinit-un nepot fericit”. Un spațiu destinat special acestei cauze va fi dotat cu un set complex de trenajoare sportive, balansor pentru copii, mese și bănci de parc.
Salutăm aceste inițiative prietenoase vârstei, care vin să răspundă necesităților persoanelor în etate, dar și să creeze condiții mai bune pentru a beneficia de servicii comunitare și de sănătate calitative.
Îndemnăm și alte comunități să implementeze Conceptul de Comunitatea Prietenoasă Vârstei.
Ghidul de bune practici în dezvoltarea unei comunități prietenoase vârstei îl puteți accesa aici.
Programul de granturi mici este lansat în cadrul proiectului „Îmbătrânire și Sănătate” implementat de către Asociația Obștească „CASMED” cu sprijinul financiar al Crucii Roșii din Elveția.