MĂ IMPLIC PENTRU DEZVOLTAREA COMUNITĂȚII PRIETENOASE VÂRSTEI – EVENIMENTUL CARE A DEMONSTRAT SCHIMBAREA ÎN LOCALITATE
| 29.05.2023La data de 28.05.23 satul Izvoare din raionul Fălești a fost gazda unui eveniment în cadrul Săptămânii Schimbării, sub genericul “Mă implic pentru dezvoltarea Comunității Prietenoase Vârstei”. Evenimentul a avut drept scop schimbul de experiență între comunitățile din r. Fălești, care implementează conceptul de Comunitate Prietenoasă Vârstei. Astfel, parcul din preajma izvorului din sat amenajat grație mini grantului câștigat în cadrul proiectului „Îmbătrânire și Sănătate” ,finanțat de Crucea Roșie din Elveția, a adunat vârstnicii din localitate, reprezentanții administrației publice locale și coordonatorii Comitetelor Coordonatoare locale din Bocani, Hiliuți, Ilenuța, Pîrlița, Sărata Veche și Taxobeni.
Zona de odihnă special concepută pentru vârstnici, include iluminare stradală, un havuz, un izvor reconstruit, bănci și mese pentru momente de relaxare, dar și pentru diverse activități creative. Acest spațiu a devenit un loc de întâlnire și socializare pentru vârstnicii din comunitate, care petrec timpul la aer liber, comunică, participă la activități active, precum plimbări și exerciții fizice menite să susțină sănătatea lor.
În cadrul evenimentului, membrii Comitetelor Coordonatoare Locale au organizat ateliere de pictură și origami, brodat și croșetat care au implicat persoanele de toate vârstele. Vârstnicii s-au implicat cu entuziasm în aceste activități, remarcând că nu au avut ocazia să deseneze sau să confecționeze lucruri din hârtie de când erau elevi. Talentul lor și-a găsit expresie prin desenele realizate, chiar și la vârste înaintate de 84 de ani, și acestea au fost expuse într-o expoziție, care a fost apreciată de vizitatorii evenimentului.
Ina Cojocaru, Coordonatoarea proiectului „Îmbătrânire și Sănătate”, din cadrul Asociației Obștești CASMED, a facilitat activități de divertisment și de coeziune, în cadrul cărora vârstnicii s-au împărtășit cum văd ei o comunitate prietenoasă, care schimbări au avut loc la ei în comunitate în ultimii ani. Acum persoanele în etate sunt implicate în toate aspectele vieții comunității, participă la organizarea evenimentelor locale, cântă, dansează, participă la procesul de luarea deciziilor, postează pe paginile de Facebook despre rezultatele atinse, pleacă la schimbul de experiență în alte localități, împart experiența căpătată cu tânără generație.
“Am fost bucuroși cu tot grupul să participăm la pregătirea sărbătorii în cadrul Săptămânii Schimbării. Am pregăti cântece, am îmbrăcat costume naționale, iar în ajun am învârtit sarmale și am copt câteva babe negre și plachie ca să servim oaspeții, căci așa e tradiția la noi la moldoveni. Azi ne simțim fericiți, importanți, am participat la activități, am strâns un covor din puzzle, am făcut un soare din panglici multicolore, am concurat, am alergat, am cântat și ne-am scăldat în spumă, ne-am simțit tineri și voioși.” – a menționat Zinaida Rotaru liderul grupului “Izvoreanca” din s. Izvoare.
În cadrul evenimentul vârstnicii au fost încurajați cu cadouri din partea primarului localității gazdă Strechi Sergiu, cu Diplome de recunoștință din partea AO CASMED. Vârstnicii au purtat maiori și insigne care îndemnau pe fiecare să se implice pentru dezvoltarea unei Comunități Prietenoase Vârstei. Evenimentul a culminat cu o feerie cu spumă, care a adus zâmbetul și buna dispoziție, grație cărui fapt vârstnicii au uitat de vârstă și boli, dar s-au încins împreună cu nepoții la distracții de neuitat.
“Nu am mai văzut niciodată atâtea zâmbete pe fețele vârstnicilor de la noi din sat, îi privesc și îi admir că se simt împliniți și fericiți la ei acasă.” – a comentat Svetlana Ursachi, Președinta Comitetului Coordonator local din s. Izvoare.
Evenimentul a demonstrat că atunci când sunt create condiții pentru vârstnici, oamenii sunt uniți, au sprijin din partea APL, conlucrează activ ating rezultate care le schimbă viața spre bine.