Implicarea este cheia implementării schimbării
| 28.03.2022Pentru elaborarea strategiei raionale Fălești, Comitetul Coordonator Raional a venit cu inițiativa de a atrage 22 de persoane în activitățile voluntare de facilitare din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială, Protecția Familiei și Copilului și din localitățile din raion unde deja se implementează conceptul de Comunitate Prietenoasă Vârstei.
Astfel, cei 22 de facilitatori au fost instruiți în cadrul unui program teoretico-practic cu subiectul
„Procesul de facilitare în Comunitatea Prietenoasă Vârstei”, în urma căruia și-au consolidat competențele de comunicare și interacțiune cu diferite grupuri țintă, de gestionare a unui proces de facilitare la nivel de comunitate, și de utilizare a metodelor calitative și cantitative de colectare, prelucrare și analiză a datelor pentru elaborarea unui studiu la nivel de comunitate.
Doamna Maria Chiric vine să-și împărtășească emoțiile referitor la programul de instruire urmat „Vă mulțumesc că ne-ați instruit și că ne-ați pornit pe acest drum ca să contribuim la implementarea acestor proiecte, calitativ, productiv și cu rezultate bune. Eu am fost onorată că am fost aleasă ca voluntar, dar am fost și bucuroasă că m-am aflat în acest cerc, în acest grupușor frumos și tânăr de facilitatoare, colegele mele. Eu am făcut voluntariat când încă acest cuvânt nu exista. Și știu, pe baza experienței personale: cu cât mai mult participi, cu cât mai mult ești activ, cu atât mai mult vrei să cunoști câte ceva și nu te poți opri.”
Instruirea teoretică a facilitatorilor a continuat cu antrenarea lor în desfășurarea discuțiilor focus-grup, audierilor publice și atelierelor de lucru.
Facilitatorii spun că nu a fost atât de ușor de trecut prin această experiență.
„Primele activități într-o localitate sunt de cunoaștere de aceea sunt cele mai dificile. Oamenii sunt sceptici față de lucrurile noi, iar pentru a schimba mentalitatea oamenilor e nevoie de timp și răbdare. Localitățile cu o populație mai mică sunt mai puțin încadrate în proiecte și din acest motiv nu cred în succesul acestor activități. O altă provocare a fost faptul că satul Natalievca și Pompa sunt localități cu vorbitori, preponderent, de limbă rusă. Un membru din Comitet ne-a spus „Ori vorbiți în limba rusă, ori noi nici nu venim”. Deci a fost o provocare pentru noi. Am fost nevoite să ne acomodăm și să vorbim în rusă. Au fost cazuri când am lucrat în încăperi fără căldură, din poze se vede cum eram în paltoane, ne era frig. În așa condiții noi am lucrat. Chiar dacă a fost greu, pentru mine, eu am mers înainte și am ajuns până la sfârșit cu bine.”, își amintește doamna Maria Chiriac.
Echipa de facilitatori au menționat că această experiență le-a fost utilă și a contribuit atât la dezvoltarea competențelor lor personale și profesionale, cât și la construcția și menținerea unui dialog permanent cu persoanele vârstnice din comunități.
„De mai bine de 2 ani sunt membru al Comitetului Coordonator Local Fălești și mă bucur că am avut ocazia să împărtășesc momente din experiența acumulată cu satele Ișcălău ș Mărăndeni. Datorită instruirilor care ne-au dezvoltat abilități de comunicare, leadership și mobilizare comunitară am fost mai pregătită și încrezătoare ca să ofer sprijin și consultanță noilor localități. La fel, un lucru extrem de important, este că am devenit mai aproape de persoanele în etate, cunoscând problemele și nevoile lor. Am construit o relație bună cu membrii grupului de seniori și îi admir pentru tot ceea ce fac și faptul că se implică activ în comunitate și dau un exemplu bun de urmat tinerilor. Mă simt împlinită sufletește pentru că am reușit împreună cu membrii comitetului și Primăria orașului Fălești să implementăm minigrantul oferit de AO CASMED, ca finalitate avem un spațiu prietenos persoanelor în etate cu toate condițiile necesare.” Mariana Bejenari
Conceptul de Comunitate prietenoasă Vârstei implementat în raionul Fălești în cadrul Proiectul „Îmbătrânire și Sănătate” are drept scop de a contribui la crearea condițiilor pentru persoanele în etate să trăiască în siguranță, să se bucure de o sănătate bună și să participe activ în evenimentele din comunitate.
Proiectul „Îmbătrânire și sănătate” este implementat de către AO „CASMED” în parteneriat cu Consiliul Raional Fălești , cu susținerea financiară a Crucii Roșii din Elveția.