De ce ar trebui să-ți faci timp pentru un hobby?
| 15.05.2023Practicarea unui hobby aduce cu el multiple beneficii în viața noastră, iar câteva dintre acestea ar fi: creșterea calității timpului liber, reducerea stresului, deconectarea de la rutina zilnică, creșterea puterii de concentrare și a creativității, creșterea stimei de sine și a motivației sau obținerea unui echilibru între viața profesională și cea personală.
Prin urmare, foarte multe beneficii care înclină balanța înspre găsirea acelei activități care ne deconectează și, de ce nu, reconectează la noi înșine.
Un exemplu în acest sens este Galina Sitnițcaia- Lungu din satul Horodiște, raionul Rîșcani, care, la vârsta de 53 de ani, combină cu îndeletnicire 3 activități de creație.
Este pasionată de poezii încă din copilărie, debutând cu prima lucrare la vârsta de 10 ani. „Când scriu, mă simt de parcă aș fi în locul acelei frunze, acelui copac, sau floare, femeie, copil despre care scriu. Această ocupație îmi aduce liniște sufletească și mă face să mă simt bine emoțional.”, ne mărturisește doamna Galina.
Fiind în Italia de 18 ani, a participat la diverse concursuri de poezii, reușind să câștige de 18 ori locul întâi și să obțină ca premii aparate de fotografiat, mașini de tipărit în stil retro, pixuri cu peniță de colecție și multe altele.
O altă ocupație de suflet a doamnei Galina este confecționarea florilor, coșulețelor, dar și alte elemente de decor interior din hârtie foamiran. „Această activitate o practic de vreo 5 ani, mă face să evadez din rutina zilnică și îmi aduce zâmbete din partea oamenilor ce mă înconjoară. Unele flori le vând la un preț simbolic, căci nu acesta e scopul meu, eu vreau să am alături persoane frumoase ca și florile mele.”
În sat, Galina Sitnițcaia- Lungu, este cunoscută pentru faptul că a amenajat în casa părintească un muzeu cu obiecte vechi, moștenite de la părinți, având și unele primite în dar de alți localnici. După ce i-a decedat mama, doamna Galina a început să facă ordine în podul casei, găsind o multitudine de obiecte, pe care inima nu a lăsat-o să le arunce. Așa i-a venit ideea să amenajeze un muzeu. A colectat tot ce era prin gospodărie: oglinzi vechi, icoane, unelte de lucru, clopoțelul care i l-a făcut tata când era mică, medalii, monede, ochelari, peria cu care mama văruia casa, stativul de la primul televizor și altele.
„Eu țin foarte mult la lucrurile acestea. Când vin acasă, dorm pe patul pe care mama l-a cumpărat când eu m-am născut. Acum, am posibilitate să-mi cumpăr lucruri noi, dar nu pot, sunt atașată emoțional foarte mult de aceste obiecte. Unica ce am schimbat, sunt covoarele de pe pereți. Eu le-am scos pe toate și am desenat pereții în ornamente tradiționale, singurică, fără nici un ajutor.”, relatează cu mândrie doamna Galina.
Indiferent de vârsta pe care o avem, practicarea unui hobby ne poate schimba viața, ne găsim o activitate la care revim cu drag, interes și entuziasm de fiecare dată.
Doamna Galina este membră a Grupului de Inițiativă „Ciuhureanca” din satul Horodiște, raionul Rîșcani, și, de fiecare dată când revine în localitate, se alătură inițiativelor grupului, contribuind astfel, la schimbarea spre bine a localității.