Comunitate Prietenoasă Vârstei în satul Pîrlița, raionul Fălești
| 09.02.2022Satul Pîrlița din raionul Fălești a devenit a 35-a localitate care va implementa conceptul de Comunitate Prietenoasă Vârstei. Prin dispoziția domnului Sergiu Neagu, primarul satului Pîrlița, au fost înaintate 9 persoane în calitate de membri ai Comitetului Coordonator Local (CCL), care asigură reprezentativitatea comunității.
Evaluarea nevoilor existente în comunitate în raport cu persoanele în vârstă, adaptarea infrastructurii și transportului, dar și atragerea activă a lor în viața socio-economică a localității sunt unele din beneficiile pe care le-au remarcat membrii CCL în luarea deciziei de a implementa conceptul de Comunitate Prietenoasă Vârstei. Acest concept se bazează pe crearea condițiilor pentru persoanele în etate ca să trăiască în siguranță, să se bucure de o sănătate bună și să participe activ în evenimentele din comunitate.
Ședința din 8 februarie curent la Pîrlița, a avut drept scop de a crea Comitetul Coordonator Local și de a familiariza membrii CCL cu privire la principiile de identificare a nevoilor persoanelor în etate. Doamna Trocin Maria, 68 de ani, profesoară de fizică în satul Pîrlița, este unul din membrii CCL, ne spune că „Implementarea acestor proiecte este un lucru nu că important, dar unul necesar. E cunoscut faptul că satul rămâne pustiu, iar în localitate se mărește numărul de oameni neputincioși. E mic numărul și celor care pot să-i ajute, de aceea trebuie să ne consolidăm, să ne grupăm pe domenii și să le acordăm suport pentru că toți suntem oameni. Sunt niște idei îndrăznețe, sunt niște idei care ar contribui esențial la schimbarea situației psihologice a acelor bătrâni care sunt singuri și așteaptă o veste, un cuvânt, un ajutor. Majoritatea persoanelor vârstnice stau ziua cu ușa încuiată. Asta este deja un simbol, o frică, o apărare pentru ei. Este un proiect binevenit pentru localitățile din Moldova, este un proiect binevenit pentru satul nostru.”
Doamna Maria ne spune cu încredere că vor reuși să atragă și tinerii în implementarea inițiativelor de schimbare și adaptare a comunității, alături de membrii Comitetului căci în sat oamenii se ghidează de principiul „Toți pentru unul și unul pentru toți”. De aceeași părere sunt și tinerii din localitate care spun că experiența persoanelor în etate este o sursă de inspirație, iar cooperarea cu ei este în strânsă legătură cu identificarea și monitorizarea nevoilor fundamentale ale acestora. Vrabie Viorica, 28 de ani, asistent social comunitar: „Va fi mai ușor dacă vom lucra integru, asigurând astfel incluziunea socială a vârstnicilor. Cred că este relevant și actual pentru orice persoană în etate de la noi din sat”.
Constituirea Comitetului Coordonator la Pîrlița este percepută de către autoritățile publice locale ca fiind un instrument de suport, în ceea ce privește identificarea problemelor comunității și găsirea soluțiilor pentru depășirea acestora.
Sergiu Neagu, 35 de ani, primarul satului, are o părere pozitivă privind implicarea vârstnicilor în viața comunității „Dacă nu-i întrebăm pe ei ce își doresc, noi, făcând parte din diferite categorii de vârstă, nu putem să cunoaștem problemele cu care se confruntă ei, dacă nu le întâmpinăm direct. Comunicând cu oamenii în vârstă, de multe ori vezi problema din alt unghi de vedere. Consider că este foarte oportun și necesar, în primul rând, de mers și de întrebat pe ei ce își doresc și cum văd ei soluționarea problemelor cu care se confruntă”.
Domnul Sergiu ne spune că, în calitate de primar, este orientat deseori pe provocări mai globale, care necesită cheltuieli super majore, însă, discutând cu oamenii, identifică probleme care pot fi soluționate aici și acum. „Suportul pentru oamenii în etate trebuie să fie asigurat cât mai rapid. Nu putem aștepta 3-5 ani pentru a rezolva problemele oamenilor, căci timpul trece și nimeni nu întinerește”.
În cadrul ședinței, Ina Cojocaru, coordonatoare de proiect, a menționat că inițiativele Comitetului vor servi ca punct de reper pentru autoritățile publice locale în elaborarea strategiei de dezvoltare socio-economică a localității, iar implementarea proiectului în localitate este o oportunitate atât pentru membrii comunității, cât și pentru primar de a-și consolida și dezvolta competențele personale și profesionale. „De la apariția primelor rezultate, membrii comunității vor fi mai dornici de a se implica în procesul decizional, de a oferi sprijin autorităților în soluționarea problemelor identificate și, astfel, vor beneficia de servicii comunitare și de sănătate calitative. Ne bucurăm că, începând de astăzi, satul Pîrlița face parte din marea familie a Comunităților Prietenoase Vârstei”.
Activitatea a fost organizată în cadrul proiectului „Îmbătrânire și Sănătate”, implementat de către AO „CASMED” în parteneriat cu Consiliul Raional Fălești, cu susținerea financiară a Crucii Roșii din Elveția.
E timpul ca și comunitatea ta să devină prietenoasă vârstei!
Află aici cum poți contribui și tu la o Comunitate Prietenoasă Vârstei!