BENEFICIILE ADERĂRII LOCALITĂȚILOR DIN REPUBLICA MOLDOVA LA REȚEAUA INTERNATIONALĂ DE COMUNITĂȚI PRIETENOASE VÂRSTEI
| 26.04.2023Organizația Mondială a Sănătății a lansat, în anul 2012, conceptul de ,,Îmbătrânire Activă”, având drept scop schimbarea opiniei publice că bătrânii sunt o povară. Acest concept vizează crearea oportunităţilor pentru sănătate, securitate și îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor vârstnice.
Noul concept propune promovarea unui stil de viaţă sănătos și activ din punct de vedere fizic, psihic şi social. Termenul „Îmbătrânire Activă” se referă la continuarea participării persoanelor vârstnice la viaţa economică, socială, culturală și spirituală în localitățile din care fac parte. Odată pensionaţi, vârstnicii pot contribui activ la binele familiei şi comunităţii lor deoarece au experiența necesară, dar și dorința de a fi utili.
La nivel internațional, în cadrul OMS, dar și la nivel național, obiectivele strategiilor de îmbătrânire activă sunt următoarele:
- reducerea numărului deceselor premature;
- limitarea dizabilităţilor şi bolilor cronice la vârstnici;
- creşterea calităţii vieţii vârstnicilor;
- reducerea costurilor îngrijirilor medicale;
- dezvoltarea continuă de servicii sociale şi de sănătate, accesibile, permisive, calitative;
- asigurarea educaţiei şi învăţământului continuu pentru personalul implicat în îngrijirile sociale şi de sănătate.
AO „CASMED” promovează conceptul de „Comunitate Prietenoasă Vârstei”, care este parte componentă a conceptul „Îmbătrânire Activă”, în special prin unul din proiectele de bază „Îmbătrânire și sănătate”. Din 2017 și până în prezent, proiectul „Îmbătrânire și Sănătate”, implementează cu succes conceptul de „Comunitate Prietenoasă Vârstei” în 35 localități din Republica Moldova. Astfel, în aceste localități sunt create Comitete Coordonatoare Locale, care activează cu suportul autorităților publice locale.
Misiunea Comitetelor Coordonatoare Locale este să determine care sunt riscurile și nevoile la care sunt supuși vârstnicii, să participe la elaborarea Strategiei pe conceptul de „Comunitate Prietenoasă Vârstei” și să monitorizeze activitățile, astfel ca problemele vârstnicilor să fie rezolvate la maxim.
Astfel cu sprijinul AO „CASMED”, localitățile Viișoara raionul Edineț în anul 2021 și Cobîlea raionul Șoldănești în anul 2019 au fost recunoscute de Organizația Mondială a Sănătății precum Comunități Prietenoase Vârstei, devenind membri ai Rețelei Globale OMS pentru orașe și comunități prietenoase cu vârsta.
Prin alăturarea la Rețea, satele Viișoara și Cobîlea se angajează să împărtășească și să promoveze valorile și principiile centrale ale abordării OMS pentru vârstnici, implementând pași concreți pentru a crea medii locale favorabile vârstnicilor și participarea activă în Rețea, inclusiv împărtășirea experiențelor cu alți membri.
În perioada 20-21 martie curent, Ababei Angela, primara satului Cobîlea, raionul Șoldănești și Ina Ciubotaru, primara satului Viișoara, raionul Edineț au realizat o vizită în Polonia, la Krakow, unde au participat la Conferința Internațională a Rețelei Globale “Comunitate Prietenoasa Vârstei”, organizată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Ca rezultat, satul Viișoara a stabilit un parteneriat de înfrățire cu localitatea Parchowo din Polonia, primar Andrzej Dotebschi.
În timpul unei întrevederi a primarilor Ina Ciubotaru (Viișoara) și Andrzej Dolebski (Parchowo), organizată cu suportul Consulatului Onorific al Republicii Moldova la Gdansk, a avut loc un prim schimb de informații despre localitățile vizate și planurile lor de dezvoltare, au fost discutate domeniile de interes comun și posibilitatea schimbului de experiență în diferite sectoare, precum: administrare, cultură, educație, antreprenoriat ș.a. Primarul comunei Parchowo a exprimat disponibilitatea părții poloneze de a împărtăși cu partenerii moldoveni experiența accesării și valorificării fondurilor europene, care au devenit disponibile pentru Republica Moldova odată cu obținerea statutului de candidat la aderarea UE.
Întrevederea s-a încheiat cu semnarea unei scrisori de intenții, care reprezintă primul pas în vederea oficializării parteneriatului.
Yongjie Yon, membru al serviciului Tehnologii Informationale la Organizația Mondială a Sănătății, Biroul Regional pentru Europa menționează: „Comunitățile prietenoase vârstei sunt locuri favorabile pentru a crește, a trăi, a lucra și a asigura longevitatea vârstnicilor. Persoanele în etate joacă un rol important în sprijinirea familiilor și comunităților în timpul situațiilor de urgență prin suport emoțional și practic, transfer de cunoștințe și abilități, ajutor la menținerea conexiunilor sociale. Ina Ciubotaru, primarul satului Viisoara (Edineț), ne-a reamintit importanța implicării persoanelor de vârsta a treia în crearea unei comunități prietenoase vârstei. ”
Participarea la Rețeaua globală a OMS pentru orașe și comunități prietenoase vârstei are o serie de beneficii: vizibilitatea acțiunilor realizate și a rezultatelor obținute în comunitate, oportunitatea de a face schimb de experiență, înfrățire prietenoasă cu alte localități din cadrul OMS. În perioada martie-aprilie încă 3 localități din Republica Moldova au depus dosarul de adrerare la OMS: Albinețul Vechi (Fălești), Corpaci (Edineț) și Sărata Veche (Fălești).
Ina Ciubotaru menționează: „Alăturarea unor astfel de Rețele este pentru noi o oportunitate de a asigura continuitatea acțiunilor noastre, de a ne dezvolta prin asumarea de noi practici, să contribuim activ la promovarea conceptului „Îmbătrânirii active și sănătoase” și să realizăm schimburi de experiență cu alte grupuri care au aceleași interese și valori.”