Populația lumii îmbătrânește rapid, iar acest lucru se întâmplă și în țara noastră. Pentru a răspunde la nevoile legate de îmbătrânire și a ușura viața persoanelor în etate, Organizația Mondială a Sănătății propune ca fiecare localitate să devină mai prietenoasă vârstei, prin îmbunătățirea următoarelor aspecte:
Beneficiile unei Comunități Prietenoase Vârstei (CPV):
- Oamenii sunt informați, auziți și pot să se expună.
- În comunitate există locuri și evenimente unde oamenii de toate vârstele pot să socializeze
- Oamenii se simt importanți și utili comunității, indiferent de vârsta care o au
- Oamenii sunt solidari și grijulii reciproc, cei mai vulnerabili nefiind lăsați în urmă
- Infrastructura este adaptată oamenilor care au necesități speciale de acces
- Oamenii participă la crearea unei comunități în care le-ar plăcea să îmbătrânească.
Începând cu anul 2017, și localități din Republica Moldova și-au propus să devină prietenoase vârstei. Astfel cetățenii din 15 localități din raioanele Florești, Șoldănești, Rezina și Sîngerei, au reușit să dezvolte peste 200 inițiative prietenoase vârstei. Experiența acestor comunități a fost transpusă în Ghidul de bune practici în dezvoltarea unei Comunități prietenoase vârstei.
În anul 2020, acestor comunități li s-au alăturat alte 10 localități din raioanele Fălești și Edineț. În 2021, în raionul Fălești a fost elaborată Strategia Raională CPV, care include acțiuni de plan raional, menite să îmbunătățească viața vârstnicilor.
Cu suportul programului de granturi mici, parte a proiectului „Îmbătrânire și Sănătate” finanțat de către Crucea Roșie din Elveția, au fost susținute 24 inițiative prietenoase vârstei, care au rezultat în crearea de zone de odihnă (parcuri și foișoare), terenuri de joacă dotate cu utilaje sportive, amenajarea unor piețe locale și a unui teatru de vară, amenajarea și dotarea cu echipament a unui Cămin cultural și a unui Centru social, etc.