SPRIJIN PENTRU REFUGIAȚII VÂRSTNICI DIN R. MOLDOVA: EVENIMENT DE LANSARE A PROIECTULUI „ÎMBĂTRÂNIRE ACTIVĂ ȘI SĂNĂTOASĂ”
| 04.10.2024Republica Moldova se confruntă cu o dublă provocare reprezentată de îmbătrânirea populației și de fluxul masiv de refugiați din Ucraina. În acest context, Asociația Obștească „CASMED”, în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a inițiat un proiect inovator care oferă seniorilor, atât celor autohtoni, cât și celor refugiați, oportunitatea de a îmbătrâni activ și sănătos.
Evenimentul de lansare al proiectului a avut loc pe 30 septembrie 2024, în satul Cajba din raionul Glodeni. Inițiativa vine să promoveze un mod activ de viață prin implicare civică, socială, activități de sănătate și coeziune socială, indiferent de vârstă.
Evenimentul a reunit peste 70 de participanți, printre care persoane vârstnice, refugiați, voluntari, tineri și alte persoane interesate. Printre participanți s-au numărat și reprezentanți ai grupurilor de inițiativă din satele învecinate, mass-media locală, și reprezentanți ai Comisiei Parlamentare de Protecție Socială, Sănătate și Familie, Șefa Serviciilor Politici Demografice din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, reprezentanți UNFPA și AO „CASMED”.
Un moment important al evenimentului a fost inaugurarea Parcului de Sănătate „Îmbătrânire activă și sănătoasă”, un spațiu dotat cu echipamente moderne de exerciții fizice, creat pentru a încuraja activitatea fizică în aer liber și interacțiunea între generații. Acest parc reprezintă un simbol al angajamentului comunității pentru sănătatea și bunăstarea cetățenilor săi, oferind un spațiu unde atât tinerii, cât și seniorii pot să se întâlnească și să desfășoare activități fizice și sociale.
După deschiderea oficială a evenimentului și a parcului de sănătate, participanții au avut ocazia să se angajeze în diverse activități sportive pe centrele de joc amenajate, să participe la starturi vesele între echipe și să se bucure de un program cultural-artistic care a pus în valoare diversitatea și creativitatea celor trei comunități implicate: Cajba, Glodeni; Cobâlea, Șoldănești și Viișoara, Edineț.
Un aspect important al evenimentului îl reprezintă facilitarea comunicării și socializării între participanți, precum și împărtășirea experiențelor în promovarea îmbătrânirii active și sănătoase desfășurate în cadrul proiectului.
Evenimentul a oferit un spațiu de consolidare a spiritului comunitar, de interacțiune pentru persoanele de toate vârstele, de consolidare a coeziunii sociale și dezvoltarea unui sentiment de apartenență la comunitate.
Oaspeții veniți la eveniment au împărtășit emoții și impresii care subliniază importanța acestei inițiative. Maria Stratan, coordonatoare de proiect UNFPA, a subliniat că acest parc reprezintă „un spațiu dedicat îmbătrânirii active și sănătoase. Un spațiu important, în contextul în care ne dorim ca să contribuie la starea de bine și de sănătate a locuitorilor din satul Cajba.”
Ana Spînu, coordonatoare de proiect AO „CASMED” a exprimat convingerea că acest parc va deveni un punct de întâlnire important pentru comunitate, unde oamenii de toate vârstele se vor putea bucura de beneficiile mișcării și ale interacțiunii sociale. „Grație acestui spațiu de fitness, seniorii din Cajba, dar și refugiații din zonă vor putea să facă diferite activități care să le mențină sănătatea, fizică, mentală la această vârstă frumoasă pe care o au.”
Tamara Pascaru, coordonatoarea Grupului de Seniori „Vârsta de Argint” din satul Cajba, a exprimat încrederea că acest parc va încuraja mai mulți seniori să practice sportul în mod regulat. Dânsa menționează: „Acum eu cred că toată lumea o să practice sportul. Inclusiv noi seniorii o să ne facem așa un grafic. O să aducem cu noi și alți seniori care sunt mai în vârstă„, menționează doamna Tamara.
Și refugiații din Ucraina au apreciat inițiativa. Andrei Vloh a subliniat că acest eveniment a facilitat comunicarea între generații și a creat un sentiment de apartenență la comunitate. „Пожилые люди чувствуют себя вовлеченными в общественную жизнь и передают свой опыт молодому поколению. Мне понравилось, что были вовлечены все поколения, и молодые, и пожилые люди участвуют в одних и тех же мероприятиях с одинаковым энтузиазмом. Все получают удовольствие и чувствуют себя одной семьей.”
Această activitate este implementată de către AO „CASMED” cu suportul Fondului ONU pentru Populație (UNFPA Moldova) în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Fundația unei companii de telefonie mobilă cu sprijinul financiar din partea Guvernului Republicii Cehe. Inițiativa are ca scop creșterea nivelului de participare a vârstnicilor din 3 regiuni ale Republicii Moldova, inclusiv a persoanelor refugiate din Ucraina, la programe de îmbătrânire activă și sănătoasă.