SPORIREA ACCESULUI LA ÎNGRIJIRI SOCIO-MEDICALE PRIN MODERNIZAREA SERVICIULUI DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ DE ÎNGRIJIRE LA DOMICILIU
| 12.12.2023Republica Moldova se confruntă cu fenomenul de îmbătrânire rapidă a populației. La începutul anului 2023, în Republica Moldova, locuiau 598,3 mii de persoane în vârstă de 60 ani și peste, ceea ce constituie 23,8% din totalul populației cu reședință obișnuită. În acest context, datorită AO CASMED, persoanele care au atins vârsta de pensionare, care au dizabilități sau suferă de boli cronice și nu sunt capabile să se îngrijească de sine stătător pot beneficia de servicii socio-medicale la domiciliu.
Beneficiarii CASMED nu doar că sunt ajutați să-și îndeplinească nevoile casnice sau să ia un tratament, dar și se bucură de comunicare și integrare în viața socială a comunității din care fac parte. Prin intermediul îngrijirii la domiciliu, acești oameni pot continua să interacționeze cu familia, prietenii și vecinii lor, prevenind astfel sentimentele de izolare și singurătate, care pot avea un impact negativ asupra stării lor emoționale și mentale.
De asemenea, îngrijirea la domiciliu oferă un sentiment de familiaritate și confort pentru persoanele vulnerabile. Fiind în propria lor locuință, acești oameni se simt mai în siguranță și mai relaxați, ceea ce poate contribui semnificativ la recuperarea lor și la menținerea unei stări de spirit pozitive.
Pentru cei cu dificultăți de mobilitate sau pentru cei care se confruntă cu afecțiuni medicale, serviciile la domiciliu reprezintă o soluție convenabilă și accesibilă. Acestea elimină necesitatea de a călători către o unitate medicală și reduc stresul și efortul asociat deplasării, permițând astfel persoanelor vulnerabile să primească îngrijirea necesară într-un mediu familiar și confortabil.
În prezent, la CASMED activează 50 persoane care prestează servicii socio-medicale de îngrijiri la domiciliu în mun. Bălți și în 14 localități rurale din raioanele Soroca, Rezina, Drochia, Glodeni , Râșcani și Florești.
Personalul de îngrijire se arată mulțumit și satisfăcut de activitatea realizată. Totuși, angajații recunosc că se confruntă cu diverse provocări legate de natura și contextul muncii lor.
Fiecare beneficiar are nevoi unice, iar personalul trebuie să fie pregătit să ofere asistență adaptată la diferite condiții medicale, niveluri de dependență și preferințe individuale. Pe lângă aceasta, programul de lucru și deplasarea între locațiile diferite pot fi dificile și consumatoare de timp, influențând flexibilitatea și disponibilitatea personalului.
În acest context, AO CASMED a beneficiat de susținere financiară în cadrul proiectului
„Consolidarea capacităților și sustenabilității financiare în sectorul social de îngrijire la domiciliu din R. Moldova”, finanțat de Agenția Cehă de Dezvoltare și implementat de Caritas Cehia în parteneriat cu AO „Homecare”. Ca urmare, două biciclete electrice, 2 calculatoare, 2 mese multifuncționale, precum și 20 de scaune ergonomice au fost puse la dispoziția asistenților sociali pentru o mai bună desfășurare a activității.
Suportul are menirea de a îmbunătăți capacitatea de intervenție a personalului de îngrijire prin facilitarea accesului la beneficiari, crescând astfel și accesul grupurilor vulnerabile la servicii de îngrijire socială și medicală la domiciliu.
Asistenții sociali au acum resursele necesare pentru a oferi o asistență de calitate superioară beneficiarilor lor. Angajații CASMED beneficiază de un spațiu educațional modern, dotat cu mobilier și echipament IT performant, pentru a-și îmbunătăți competențele profesionale. Biciclete electrice le permit să se deplaseze rapid și eficient în comunitatea lor, ajungând mai ușor la persoanele aflate în nevoie și oferindu-le suportul necesar.