MASTER CLASS ÎN KINAESTHETICS
| 14.06.2022”MASTER CLASS ÎN KINAESTHETICS ” – este subiectul atelierului de lucru din 13- 14 iunie 2022, în cadrul căruia echipa proiectului ”Asistența pentru o viață decentă și independentă”, și-a dat întâlnire cu 14 asistenți personali din localitățile r-ului Florești. În cadrul atelierului de instruire, ce se va desfășura pe parcursul a 2 zile, asistenții personali/lucrători sociali î-și dezvoltă noi competențe practice de lucru cu beneficiarii cu mobilitate redusă. Activitatea este posibilă datorită cooperării A.O. CASMED cu DASPF a r-ului Florești. În cadrul activității, participanții sunt instruiți și ghidați de către un formator certificat în kinaesthetics, din cadrul organizației CASMED.
Kinaesthetics este știința experimentală preocupată de studiul competenței de mișcare ca o componentă fundamentală a vieții umane. Kinaesthetics se bazează pe experiența și percepția mișcării proprii. Conduce la o sensibilitate crescută asupra calităților și diferențelor mișcării proprii în cadrul activităților vieții cotidiene. Kinaesthetics este apreciat cu predilecție în profesiile, în care contactul corporal este de la sine înțeles, promovând calitatea mișcării proprii, calitatea îngrijirii, asistenței sau terapiei, implicit sănătatea proprie și a celuilalt.
Scopul atelierului de lucru este dezvoltarea competențelor și abilităților asistenților personali necesare pentru prestarea de servicii calitative beneficiarilor prin aplicarea conceptului de Kinaesthetics, astfel contribuind la creșterea autonomiei acestora în realizarea activităților zilnice.
Instruirea asistenților personali se realizează prin utilizarea metodelor activ-participative care facilitează procesul de asimilare a cunoștințelor în procesul de învățare, iar exemplele formatorului sunt însoțite de exemple pozitive, istorii de succes, demonstrații practice cu implicarea tuturor participanților.
La finele atelierului, fiecare asistent personal va primi un certificat de participare care va confirma pregătirea necesară pe care o posedă pentru îngrijirea unei persoane cu dizabilități.
”Atelierele de lucru sunt un instrument îndrăgit de participanți, zic asta din experiența mea ca formator. În cadrul atelierului există o mai mare posibilitate de a interacționa cu participanții, unde discutăm acele exemple aduse cu recomandări din partea mea ca formator în ceea ce ține de cum corect se îngrijește o persoană mobilizată la pat și cum pot să obțină un progres în activitățile zilnice pe care le fac cu persoanele cu nevoi speciale sau cel puțin menținerea stării de sănătate a acestora. Abilitățile formate în cadrul acestor ateliere dau posibilitate ca asistenții personali să poată răspunde nevoilor speciale ale persoanelor aflate în dificultate.”, menționează Ala Brînză, formator în cadrul AO CASMED.
Proiectul ”Asistență pentru o viață decentă și independentă” este finanțat din resursele Uniunii Europene în cadrul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”, co-finanțat și implementat de Fundația Soros Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova și AO Institutum Virtutes Civilis”.