Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice

Bătrânii au avut o viață  plina de munca și sacrificii, dar ei rămân  una din cele mai vulnerabile categorii sociale.   Pentru  a face o schimbare spre bine, centrul de asistență socio-medicala la domiciliu „CASMED” a încercat sa reducă măcar pentru o zi sentimentul de marginalizare pe care bătrânii noștri îl încearcă din ce in ce mai des.

Pe data de 1 octombrie, n orașul Bălți,a fost marcata Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice. AO „CASMED” , cu acordul primăriei,a  organizat  campania  cu genericul„ Plus de sănătate”, eveniment susținut financiar de Fundația  Elvețiană  HEKS  și organizația Diaconia din Republica Ceha. Organizarea unui astfel de eveniment  este o premiera pentru m. Bălți, după cum au remarcat  și participanții , activități de acest gen fiind organizate până in prezent doar in orașul Chișinău. AO„CASMED”, datorita  campaniei, a continuat  sa  promoveze  accesul  bătrânilor la îngrijiri medicale la domiciliu prin acordarea  in mod  gratis  a procedurilor  de măsurare a tensiunii arteriale, glicemiei  și a masei  corporale. Procedurile  au fost realizate de doua asistente medicale din cadrul asociației,  cu experiență  in  îngrijirea medicala a bătrânilor la domiciliu. Ele au relatat rezultatele obținute după măsurarea tensiunii arteriale și  zaharului in sânge. Cele mai mari cifre la măsurarea tensiunii arteriale au fost 180/100mmHg la 2 persoane, alți participanți nu au depășit cifra de 160/100mmHg. La determinarea glicemiei cea mai mare cifra a fost 18 mmol/l la un bătrân care pentru prima data și-a controlat glicemia. Pentru un rezultat cât mai corect, doritorilor li s-a explicat regulile de testare a glicemiei. Campania a fost amplasata in centrul orașului, lângă piața centrala unde  este un flux mare de oameni. Din totalitatea bătrânilor care doreau sa apeleze la servicii s-au găsit putini curajoși, majoritatea fiind sceptici in privința modului gratis de realizare a campaniei. Aceasta bariera, însa a fost depășita cu ajutorul voluntarilor de la AO „CASMED”.  Ei au încurajat bătrânii sa profite de campanie și  să-și mai verifice cât de puțin starea de sănătate. Voluntarii  și asistentele medicale au distribuit și pliante informative despre  hipertensiunea  arteriala și diabet zaharat, care se consideră cele mai frecvente patologii întâlnite la bătrânii. Acest eveniment a  fost  atractiv atât pentru bătrâni cât și pentru persoane mai tinere, cu vârsta cuprinsa intre 30-50 ani care din insuficienta de timp nu reușesc sa consulte  un doctor, dar cu investigațiile făcute gratis, și-au creat o viziune generala despre starea de sănătate  posedată.

Campania „Plus de Sănătate” a durat doar câteva ore,dar numărul de solicitanți  a fost peste 200 de persoane. Mulți din vârstnici erau mulțumiți și s-au simțit deosebiți, deoarece evenimentul a fost realizat în cinstea lor .Câțiva din participanți au remarcat ca a fost o idee buna și au dorit repetarea unui eveniment similar cu o alta ocazie.