„Știe că are pe cine să aștepte. Ori vine Elena, ori vine Lilia…”

Doamna Evghenia V. locuiește în s. Horodiște, r. Rîșcani. Fostă lucrătoare la ferma de animale din sat, a crescut 4 copii – 2 băieți și 2 fete care, când a venit timpul au părăsit casa părintească, doamna Evghenia rămânând să locuiască cu unul dintre fiii săi.

Fiul care a rămas să locuiască cu mama, muncește în calitate de mecanic la brigada de tractoare, ca să poată câștiga pâinea pentru sine și mama sa și ca să îi poată asigura medicamentele atât de necesare și care nu pot fi procurate din pensia foarte mică pe care o primește mama sa de la stat.

Cu 9 ani în urmă, doamna Evghenia a suferit un accident vascular ischemic, care a țintuit-o la pat până în prezent. Fiul său putea doar să îi administreze hrana dimineața înainte de a pleca la muncă și seara, când se întorcea. Îi asigura doar o igienă zilnică superficială – îi spăla doar fața și mâinile, una din fiice fiind cea care venea sâmbăta din altă localitate ca să îi facă baie.
Chiar dacă copii ei o iubesc și sunt grijulii, ei nu puteau să îi acorde atenția și suportul în măsura necesară, ea rămânând să fie în mare parte a timpului singură, fără să îi fie îndeplinite măcar cele mai elementare necesități.

Situația ei s-a schimbat cu adevărat acum un an, odată cu lansarea proiectului în s. Horodiște, când a început să beneficieze de serviciile integrate CASMED.

Elena Gurău, lucrătoare socială CASMED vine zilnic în vizită, îi administrează prânzul, îi asigură igiena de care are nevoie, o piaptănă, îi taie unghiile și o cuprinde cu drag de fiecare dată. „Îmi fac lucrul cu mare dragoste și dorință de a ajuta”, spune Elena.

Lilia Savițchi, asistenta medicală CASMED o vizitează de două ori pe săptămână și de fiecare dată își începe munca cu măsurarea tensiunii arteriale. Îi face de fiecare dată frecții pe partea afectată a corpului, ca să prevină formarea escarelor, îi dozează medicamentele prescrise de medic și o ajută în schimbarea poziției. De când fac împreună exerciții kinaestetics, starea fizică a doamnei Evghenia s-a schimbat. Dacă la început stătea doar în poziția fetusului, astăzi, doamna Evghenia poate întinde independent degetele, mâinile și picioarele.

Lilia Savițchi: „Toate eforturile noastre a făcut ca ea să se simtă mai bine. E mult mai veselă decât înainte. Știe că are pe cine să aștepte. Ori vine Elena, ori vine Lilia…”