Seniorii previn diabetul zaharat

La 9 decembrie curent, Grupul Seniorilor din s. Balatina r. Glodeni a fost gazda unei activități de sensibilizare „Diabetul zaharat și alimentația sănătoasă”, eveniment la care s-au alăturat și seniorii din s. Cajba, r. Glodeni.

 

Evenimentul a început cu o prezentare a dnei Olga Burcă, medic în cadrul Centrului de Asistență Socio-Medicală la Domiciliu „CASMED”, care s-a expus privind metodele de prevenire a complicațiilor cronice ale diabetului zaharat, cum se gestionează maladia la domiciliu dar și despre regimul alimentar potrivit profilaxiei sau luptei cu diabetul.

 

Natalia Tomuz, Asistentă medicală CASMED în s. Balatina, a explicat cum se apreciază nivelul zahărului în sânge și a efectuat testul de glicemie pentru toți cei prezenți. Celor cărora le-a fost depistat un nivel ridicat de zahăr în sânge le-a fost recomandat să meargă la o consultație la medicul de familie.

 

Participanții au exersat în grupuri, elaborând meniuri alimentare, ținând cont de tipul diabetului, vârsta și constituția persoanei bolnave de diabet. Activitatea în grupuri a fost urmată de o victorină unde câteva dintre senioarele participante au răspuns la întrebări despre diabet.

 

Cunoștințele au mai fost aplicate în practică în cadrului competiției de preparare a unei salate, în care, echipe formate din câte 3 reprezentante din ambele grupuri de seniori, au preparat din produsele disponibile, bucate potrivite unui meniu destinat unei persoane cu diabet zaharat.

 

Scopul evenimentului a fost de a atenționa participanții privind afecțiunile diabetului zaharat și informarea privind alimentația corectă și sănătoasă în relație cu această afecțiune. Activitatea a fost posibilă datorită suportului oferit de către Fundația Elvețiană HEKS/EPER.