Schimb de experiență între membrii grupurilor de Ambasadori Comunitari

În perioada 24-25 octombrie, 32 de Ambasadori Comunitari au împărtășit idei și acțiuni realizate întru promovarea conceptului de Comunitate Prietenoasă Vârstei și mobilizarea cetățenilor pentru dezvoltarea locală în cadrul „Schimbului de experiență între membrii grupurilor de Ambasadori Comunitari”.

 

Activitatea a fost deosebită prin faptul că a adunat participanți de vârste diferite și cu un grad diferit de experiență în calitate de Ambasador Comunitar: „Întrunirea recentă ne-a adus multă satisfacție sufletească prin faptul că am împărtășit succesele și insuccesele noastre, pe care le-am avut în perioada de activitate a echipei de ambasadori. În același timp, am avut posibilitatea să culegem informații utile din experiența colegilor noștri. Un fapt îmbucurător a fost că tinerii care au venit să culeagă din experiențele noastre, ne-au adus și ei niște lecții foarte importante pe care le vom aplica în activitatea ulterioară”, menționează Podborschi Ludmila, Ambasador Comunitar din s. Văscăuți, r. Florești.

 

Astfel, grupul nou format de Ambasadori Comunitari – adolescenți din s. Sămășcani a avut posibilitatea să învețe care sunt responsabilitățile și cerințele față de un Ambasador Comunitar, ceea ce „le-a aprins o scânteie în ochi, i-a responsabilizat și i-a motivat, datorită prezentării realizărilor concrete, să acționeze cu scopul de a-i ajuta pe vârstnicii din localitate” menționează Inga Luca, Ambasador Comunitar din s. Sămășcani, r. Șoldănești. 

 

În cea de-a doua zi a schimbului de experiență, participanții au creat un plan de acțiuni potențiale, pentru anul 2020, cu privire la informarea comunității privind conceptul de Comunitate prietenoasă Vârstei, identificarea problemelor și mobilizarea comunității, idei de activități propriu-zise, precum și un șir de activități de consolidare a echipei. În opinia doamnei Zinaida Doruc, astfel de sarcini îi ajută să identifice problemele existente în localitatea natală și să găsească soluții pentru rezolvarea acestora: „Ascultând prezentările colegilor ambasadori, am conștientizat că și în s. Cobîlea este necesar de a construi o stație de așteptare a transportului public sau un pod. Merg acasă cu ideea că mai avem de lucrat în viitor”.

 

Participanții au interacționat activ și au abordat mai multe teme de interes comun, din prisma propriilor experiențe legate de subiectul Comunitate Prietenoasă Vârstei și mobilizarea cetățenilor pentru dezvoltarea locală: „În urma acestui schimb de experiență, am învățat că un Ambasador Comunitar nu trebuie să muncească de unul singur, dar trebuie să formeze o echipă, pentru a contribui la prosperitatea localității. Mă bucur că membru al echipei unui Ambasador Comunitar poate deveni orice persoană activă, care dorește să aducă schimbări în localitate”, menționează Adriana Leahu (14 ani), Ambasador Comunitar din s. Sămășcani, r. Șoldănești.

 

Pe parcursul activității, participanții au fost încurajați să reprezinte localitatea natală printr-o emblemă, un slogan sau imn:

„Avem un sat mic și drăguț
Se numește Echimăuți!

Împreună Ambasadorii activăm
Problemele comunității identificăm
Cu sătenii constructiv comunicăm
Acționăm și planuri realizăm.

O Comunitate Prietenoasă Vârstei să avem
Tradiții și obiceiuri să păstrăm
Toleranți, răbdători și cointeresați
Suntem unul pentru altul Frați”, imnul Grupului de Ambasadori Comunitari din s. Echimăuți, r. Rezina

 

Schimbul de experiență s-a realizat între membrii Grupurilor de Ambasadori Comunitari din 4 localități: s. Sămășcani și s. Cobîlea – r. Șoldănești; s. Echimăuți – r. Rezina și s. Văscăuți – r. Florești și s-a desfășurat în cadrul proiectului „Îmbătrânire și Sănătate”, finanțat de Crucea Roșie din Elveția.