Prevenirea căderilor

 
Căderile reprezintă principalul tip de urgență medicală în rândul persoanelor în vârstă. Mai mult de 50% dintre persoanele de 80 ani și una din 3 persoane de peste 65 ani se confruntă anual cu cel puțin un astfel de episod.
 
 
Deseori, aceste accidente pot fi prevenite, mai jos fiind enumerați câțiva pași pentru a reduce riscul căderii:
1. Antrenamente active pentru menținerea echilibrului;
2. Iluminarea bună și utilizarea ochelarilor, pentru corectarea vederii;
3. Înlăturarea obstacolelor, cum ar fi firele libere, colțurile de covoare, praguri;
4. Instalarea balustradelor și folosirea covorașelor anti-lunecare în cada de baie și duș;
5. Folosirea încălțămintei comode;
6. Unelte, obiecte, cum ar fi un scaun, plasat astfel, încât persoana să aibă acces rapid la el și ar putea, la necesitate să-l folosească.
 
 
Dacă o persoană a căzut:
– păstrați calmul;
– examinați locul căderii, evaluați situația (vedeți);
– luați în considerare măsuri suplimentare (gândiți);
– luați măsurile necesare în această situație (acționați);
– asigurați-vă că persoana e conștientă (vorbiți).
 
 
Dacă persoana care a căzut este conștientă, verificați-i respirația și pulsul, întrebându-l dacă simte durere, slăbiciuni, greață, amețeală sau alte lucruri neplăcute.
Verificați dacă nu există vreo luxație sau hemoragie. Există riscul ca, în urma căderii, persoanei să-i fie afectată coloana vertebrală (simptomele leziunii coloanei vertebrale pot fi dureri de spate, lipsa de sensibilitate la picioare).
 
Culcați persoana mai confortabil și înveliți-o. Apelați o ambulanță sau medicul de sector și rămâneți cu ea.
 
 
În cazul în care persoana nu este conștientă, adresați-vă la cineva să cheme o ambulanță, sau chemați-o singur, dacă nimeni nu este pe aproape.
Culcați persoana pe spate și acționați conform schemei ABC (schemă recunoscută la nivel internațional pentru cazurile de urgență):
 
A (Airway) – căile respiratorii – verificați cavitatea bucală și asigurați permiabilitatea căilor respiratorii. Puneți mâna pe frunte și îndepărtați ușor capul înapoi. Vârfurile degetelor de la altă mână le puneți sub marginea bărbiei victimei. Ridicați bărbia pentru a elibera tractul respirator. 
 
B (Breathing) – respirația – asigurați-vă că respirația este normală. Pentru a determina dacă persoana respiră, efectuați un control vizual, auditiv și tactil (priviți dacă se ridică și cade cutia toracică, ascultați dacă se aude inspirația și expirația, apropiați obrazul dumneavoastră de gura persoanei – se simte sau nu respirația). 
 
C (Circulation) – circulația sangvină – începeți reanimarea cu masajul cardiac indirect, îndeplinind 30 compresii pe stern (osul pieptului așezat între primele 7 perechi de coaste). Faceți apoi două inspirații în plămânii victimei (gură la gură). În mod alternativ, faceți 30 de compresiuni pe stern și 2 inspirații în plămânii victimei. 
 
În cazul în care persoana e inconștientă, dar respiră normal, plasați-o într-o poziție culcat pe lateral. 
 
 
Dacă sunteți că persoana care a căzut nu a suferit și este conștientă (ea însăși confirmă acest lucru), ați putea-o ajuta să se ridice, oferindu-i următoarele indicații:
 
– să îndoaie un picior de la genunchi, mâna opusă s-o întindă de-a lungul capului sau s-o pună după cap;
– bazinul și umărul din partea laterală a piciorului îndoit, să-l rotească în direcția mâinii întinse și să se întoarcă pe burtă;
– să se sprijine pe coate și antebrațe, apoi să se ridice în patru labe;
– dați-i un scaun sau permiteți-i să se târască pe canapea sau pe scaun în patru labe;
– puteți să îi propuneți să se așeze jos, din poziția laterală, și numai apoi să se ridice în patru labe;
– dacă este posibil, așterneți sub genunchi o pernă mică pentru a reduce durerea;
– cereți să se ridice, sprijinindu-se de canapea sau scaun;
– să întindă un picior înainte și sprijinindu-se pe el, să se împingă cu celălalt picior și să se așeze pe canapea sau pe scaun.
 
 
Aveți grijă de voi și de oamenii dragi! ❤️