Mobilizare comunitară – Seminar de instruire pentru grupul de seniori din s. Cajba, r. Glodeni

La data de 27 mai 2019, membrii grupului de seniori „Vârsta de argint” din s. Cajba, r. Glodeni, au participat la seminarul de instruire Dezvoltare comunitară și implicarea în procesul de decizii.

 

Cei 14 participanți au fost familiarizați cu conceptul de mobilizare comunitară și implicare în procesul de decizii, au elaborat Harta Resurselor comunității și au identificat principalii actori comunitari și relațiile dintre aceștia, ca factori cheie ce asigură evoluția unei comunități.

 

În cadrul desfășurării seminarului au fost aplicate metode interactive de grup printre care și Diagrama Venn. Astfel, participanții au constituit o Diagramă Venn a satului Cajba, ce reflectă relațiile între diferiți actori ai comunității, precum și gradul de implicare al acestora întru dezvoltarea localității natale.

 

„Activitatea de astăzi este folositoare şi foarte binevenită, întrucât a oferit posibilitatea fiecărui participant să îşi înţeleagă rolul său și contribuția personală în asigurarea cooperării comunitare” – Maria Iftodi, membră a grupului

 

Participanţii au ajuns la concuzia că prin eforturi comune s-au reuşit multe lucruri frumoase în localitatea natală și doar o continuă colaborare a tuturor actorilor comunității va contribui la dezvoltarea durabilă al satului Cajba.

 

„În urma acestui atelier de lucru am înțeles că este necesar să stabilim o relație de cooperare dintre grupul de seniori și elevii gimnaziului, cu scopul de a transmite generației de copii și tineri dragostea față de baștină și dorința aprigă de a contribui, prin activități de voluntariat și resursele locale, la ameliorarea nivelului de trai în satul nostru”. – Constantin Pascaru, membru al grupului

 

Am fost plăcut surprinși de faptul că Grupul de seniori din satul Cajba este activ implicat în viața satului și stabilește relații de conlucrare cu majoritatea actorilor comunității.

 

Până în prezent, Grupurile de seniori din Cajba, Măgurele, Sărata Veche, Viișoara, Ciuciulea, Balatina, Sofia, Glinjeni, Izvoare, Corpaci, Horodiște, Prepelița au participat la o serie de seminare la subiectele „Mobilizare comunitară” și „Comunicarea în echipă”. De asemenea, seniorii au fost implicați în exerciții care i-au ajutat să definească o viziune a grupului.

 

Activitățile sunt organizate în cadrul proiectului „Îmbătrânire sănătoasă și activă”, implementat de AO „CASMED” în parteneriat cu Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (Austrian Development Agency), unitatea operațională a Cooperării Austriece pentru Dezvoltare (Austrian Development Cooperation).

 

Autor: Angela Tabarcea, stagiar CASMED