„Mă simt tare energică, am un curaj de a trăi o viață frumoasă…”

Ludmila Braniște este lucrătoare socială în satul Racovăț, r. Soroca și își face lucrul cu multă dragoste și afecțiune. Istoria de mai jos, al cărei autor este Ludmila, dovedește cât de mult o inspiră munca sa și de ce își dorește să contribuie la alinarea suferințelor cu care se confruntă cei 16 de vârstnici pe care îi are în grijă.

 

Bătrânețea este văzută de cele mai multe persoane ca fiind perioada cea mai grea a vieții, o stare plină de boli și suferințe.

Nu este, însă și cazul protagonistei noastre, Evghenia G., care consideră că bătrânețea nu este și nu trebuie să fie o sentință.

Născută în primăvara anului 1950 în s. Racovăț, r. Soroca, doamna Evghenia a crescut și a educat doi copii, un băiat și o fată. Soarta, însă, i-a fost nemiloasă, pierzându-și fiul de doar 24 ani.

A activat în calitate de agent de asigurări timp de 46 ani. Pe lângă aceasta, doamna Evghenia este și un iscusit meșter popular în broderie. Locuiește împreună cu soțul său, unicul său copil, fiica, fiind plecată peste hotare.

Singura sursă de venit îi este pensia, pe care o gestionează cu chibzuință. Până de curând, putea doar un pic să se ridice.

Vârsta de argint i-a adus și multe greutăți doamnei Evghenia. Avea tot mai puțină putere ca să își îndeplinească sarcinile zilnice, și la un moment dat a rămas imobilizată la pat pentru timp îndelungat. Acest fapt, a afectat-o enorm, starea ei fiind de singurătate și tristețe permanentă „fără motiv”, cum spune ea.

Despre serviciile CASMED, dna Evghenia a aflat de la primăria satului, devenind astfel, beneficiar al serviciilor. Așa am ajuns, în calitate de lucrător social, să o vizitez de 2 ori pe săptămână și să o ajut în toate cele necesare. Îi acordam ajutor cu lucrul prin casă și curte, îi aduceam de foc, îi achitam facturile, îi făceam cumpărăturile și îi vorbeam, încurajând-o să fie puternică și să nu cedeze. Chiar din primele vizite, am observat că starea ei de spirit se îmbunătățește: „Mă simt tare energică, am un curaj de a trăi o viață frumoasă. Zilele de marți și joi sunt ca o sărbătoare pentru mine: le aștept ca ziua Paștelui”, spune tanti Evghenia.

Din cauza problemelor de deplasare, putea să meargă doar sprijinindu-se, cu greu, de două bastoane. Văzând cum suferă, i-am propus un premergător, luat în chirie de la CASMED, pe care de îndată l-a acceptat. Cu ajutorul premergătorului, a început să iasă din casă, apoi din ogradă.   A început să facă plimbări mai lungi, să se deplaseze chiar până la magazinul din centrul satului. În afară de aceasta, împreună cu Ana Proumbac, asistentă medicală CASMED în localitate, dna Evghenia a început a face exerciții fizice, fiind foarte motivată să reușească. Ea zice că a devenit alt om. „Premergătorul m-a scos  din criză. Mulțumesc oamenilor care mi l-au transmis, mulțumesc din suflet, asta m-a pus pe picioare”.

Eu sunt mândră că pot să ofer sprijin și încurajare persoanelor în etate, că pot să le fac bătrânețea un pic mai frumoasă.

Autor: Ludmila Braniște

Gînga Eugenia, ben.soc. Racovăț, SR (23)-min Gînga Eugenia, ben.soc. Racovăț, SR (10)-min