Mă închin mult Alionei care vine și pe vânt și pe ploaie ca să-mi dea o mână de ajutor

Doamna Ecaterina P., în vârstă de 78 de ani, este un om deosebit care locuiește în s. Sofia, r-nul Drochia. Pe parcursul vieții, s-a dedicat muncii în fostul colhoz „Kotovskii”. Doamna Ecaterina este mamă a 3 copii care și-au creat, la rîndul lor, propriile familii și trăiesc departe de casa părintească.

 

Doamna Ecaterina locuiește la moment de una singură. Condițiile de trai sunt bune. Trăiește din pensie, dar este ajutată în același timp de copiii săi, mai mult de feciorul din Rusia. Acum 2 ani, beneficiara a fost operată de 2 ori la genunchi din cauza fracturii la menisc. Apoi a căzut de 2 ori și a avut fractură de col femural pe stânga – ca urmare a devenit imobilizată la pat.

 

Despre serviciile CASMED a aflat de la alți beneficiari din localitate. Când am cunoscut-o, starea de sănătate era foarte gravă. Dna Ecaterina nici mâinele nu le putea ridica, măcar pentru a se pieptăna. Pentru a oferi suport beneficiarei, am colaborat cu medicul de familie din localitate și cu soțul acesteia. Pentru a îmbunătăți starea de sănătate a pacientei am făcut următoarele manipulații: masaj de stimulare al membrelor superioare și inferioare, profilaxia escarelor, frecții ușoare cu unguente antiinflamatoare și exerciții de recuperare.

 

Starea de sănătate a doamnei Ecaterina s-a îmbunătățit de când beneficiază de îngrijire medicală la domiciliu. Datorită procedurilor și exercițiilor de recuperare pe care le facem împreună, încetul cu încetul a început să stea pe așezate, apoi să se ridice în picioare. Cu ajutorul premergătorului a reușit să facă primii pași prin odaie. Un alt rezultat important pentru dumneaei este că poate ridica mâna stângă și se poate pieptăna.

 

Din cauza fracturii de col femural, piciorul stâng este mai scurt decât dreptul și îi este foarte greu să meargă. Dar beneficiara este o fire optimistă și reușește să iasă în curtea casei cu ajutorul premergătorului. Necătând la toate problemele și greutățile cu care se confrunta zi de zi, starea morală era bună datorită soțului care i-a fost mereu alături și a susținut-o. Starea psihologică a beneficiarei s-a înrăutățit după decesul acestuia (acum 3 luni în urmă).

 

Ecaterina P. spune că de când i-a decedat soțul mai zâmbește când merg eu la ea și când vorbește cu nepoatele din Rusia: „Sunt foarte bucuroasă că fac parte din această organizație. E de mare, mare folos pentru noi, cei care cu vârsta devenim neputincioși, dar datorită îngrijirilor medicale situația mult se schimbă spre bine. Mă bucur mult că mă pot mișca și că pot face unele necesități singură. Mă închin mult mult Alionei, care vine și pe vânt și pe ploaie, ca să-mi dea o mână de ajutor. O aștept cu nerăbdare.”

 

La rândul meu mă bucur că prin munca pe care o fac, ajut oamenii să se simtă mai bine și să fie mai fericiți:

„Munca-i grea, dar cu folos
Căci omului aduc folos
Peste-un timp împreună ne bucurăm
Când rezultatul îl vedem

Azi degetul l-am mișcat
Mâine mâna am ridicat
Apoi sprijinită în baston
M-am simțit și eu un om

Pot să merg cu un premergător
Chiar dacă încetișor
Oare acesta nu-i succes?
După ce muncim intens!”

Autor: Aliona Covalschi, Asistent medical în s. Sofia, r. Drochia