Programul de angajare asistată pentru persoanele cu dizabilități lansat în regiunea de Nord a Moldovei

La 29 și 30 iunie 2021 Asociația Obștească CASMED a organizat două sesiuni de instruire privind serviciile de angajare asistată pentru persoanele cu dizabilități din mun. Bălți și raionul Glodeni, cu numărul total de 18 participanți.

 

În cadrul sesiunilor, participanții au fost familiarizați cu cadrul legal privind dreptul la muncă al persoanelor cu dizabilități în Republica Moldova, procedura, etapele și documentația aferentă procesului de angajare asistată conform Hotărârii Guvernului nr.78/2021, precum și alte subiecte ce țin de discriminarea în relațiile de muncă, activitatea de liber profesionist, muncă la distanță etc. Specialiștii CASMED au implicat în mod interactiv participanții la sesiuni în activități de brainstorming,  discuții și studii de caz.

 

Astfel, la finalul sesiunilor de instruire majoritatea persoanelor cu dizabilități au manifestat interesul și motivarea de a participa în Programul de angajare asistată lansat în luna mai curent de către CASMED.

 

Conform Hotărârii Guvernului nr. 78/2021, angajarea asistată este un serviciu social, care are drept scop asigurarea accesului, obținerea și păstrarea unui loc de muncă remunerat pe piața muncii de către persoanele cu dizabilități, prin creșterea șanselor de ocupare, de promovare a unei ocupări sustenabile și de integrare durabilă pe piața muncii a acestora.

 

Aceste evenimente au fost organizate cu sprijinul și participarea Proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice”, implementat de către GIZ Moldova cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei (BMZ) și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).