Comunitate Prietenoasă Vârstei în raionul Fălești

La 27 mai curent, membrii Comitetului Coordonator Raional Fălești s-au întrunit într-o ședință de lucru pentru a discuta rezultatele, provocările și acțiunile necesar de a fi realizate pentru implementarea conceptului Comunitate Prietenoasă Vârstei la nivel de raion.

 

Membrii Comitetelor Coordonatoare Locale din or. Fălești, c. Risipeni și c. Sărata Veche s-au referit la provocările în inițierea activităților dedicate îmbunătățirii condițiilor pentru vârstnici în comunitate, precum și la procesul de identificare a nevoilor vârstnicilor din comunitate. Primarul c. Risipeni, dl Dumitru Mosoreti s-a referit la lecțiile învățate în procesul de integrare a acestui concept la nivel local.

 

Printre participanți s-au numărat și membri ai Grupurilor de Inițiativă din localitățile raionului. Astfel, doamnele Lucia Hutanu (Sărata Veche) și Valentina Blindescu (Risipeni) au prezentat grupurile din care fac parte și experiența lor de a mobiliza comunitatea.

 

„A mobiliza comunitatea nu este ușor. Oamenii în general au fost obișnuiți cu aceea că cineva altcineva să facă ceva în comunitate și mai puțin înțeleg ce beneficii aduce implicarea. Unii sunt dezamăgiți de situația din țară care nu se mai schimbă, au pierdut speranța în ziua de mâine, alții chiar nu vor să iasă din casă. Trebuie să trezim dorința oamenilor de a ieși din găoacea lor. Asta încercăm să facem.” – Valentina Blândescu, liderul Grupului de Inițiativă „ViaSper” din com. Risipeni, r. Fălești.

 

„Avem 4 ani de când activăm și atunci când avem ceva de organizat apelăm la cei care ne cunosc, care ne iubesc și ne stimează. De fiecare dată scriem invitații și anunțuri pe care le punem la panourile de informare, facem postări pe pagina de Faceboook și discutăm cu oamenii. Deseori sătenii noștri singuri ne întreabă când mai organizăm/facem ceva și ne zic să-i anunțăm” – Lucia Huțanu, coordonatorul Grupului de Seniori „Țărăncuța”, com. Sărata Veche, r. Fălești.

 

Membrii comitetului coordinator raional (CCR) au schițat un plan de activități necesare de realizat pentru a elabora componenta de Comunitate prietenoasă vârstei pentru Strategia de Dezvoltare Socio-Economică a raionului.

 

Dacă doriți să aflați mai multe despre conceptul Comunitate Prietenoasă Vârstei, puteți găsi informație AICI.