Comitetul coordonator din Cușmirca în acțiune

În data de 25 mai în Cușmirca, r. Șoldănești s-a desfășurat acțiunea „Maraton Ecologic”, organizată de către membrii Comitetului coordonator în parteneriat cu gimnaziul din localitate, administrația locală și vârstnicii din grupul de inițiativă.

 

În cadrul acestei activități, elevii de la gimnaziu au prezentat expoziții foto cu acțiunile întreprinse pentru salubrizarea, repararea și amenajarea celor 5 izvoare identificate la ei în localitate. Ei au vorbit cu entuziasm despre experiența de lucru cot la cot cu colegii, părinții și buneii în contextul acestei activități, dar și despre satisfacția rezultatului obținut.

 

Adulții prezenți au povestit cum pe timpuri se organizau „clăci” pentru curățirea și îngrijirea acestor izvoare, îndrumând tinerii să păstreze cu sfințenie apa ca una din cele mai mari bogății ale localității lor.

 

Activitatea a continuat cu starturi vesele și activități culturale la care au participat atît tinerii, cât și părinții acestora.

 

Problema amenajării și reparației izvoarelor a fost identificată în cadrul focus grupurilor desfășurate în localitate și inclusă în Planul de acțiuni elaborat de către Comitetul coordonator în cadrul componentei „Comunitate Prietenoasă Vârstnicilor” din Planul Strategic de dezvoltare a s. Cușmirca.

 

Comitetul Coordonator a fost creat în cadrul proiectului „Îmbătrânire și Sănătate”, implementat de AO „CASMED” în parteneriat cu HelpAge International cu suportul Crucii Roșii din Elveția și are rolul de a dezvolta o abordare coordonată între primărie, cetățeni și alți actori comunitari în vederea implementării inițiativelor prietenoase vârstnicilor.