AO CASMED continuă instruirea și mentoratul privind angajarea asistata a persoanelor cu dizabilități în Regiunea Nord.

La 15 iulie și, respectiv, 21 iulie, curent echipa Asociației Obștești CASMED a continuat sesiunile de instruire privind serviciile de angajare asistată pentru persoanele cu dizabilități din raionul Fălești și mun. Bălți, cu numărul total de 18 participanți.

În cadrul sesiunilor, participanții au fost informați despre noul cadrul legal privind angajarea asistată a persoanelor cu dizabilități în Republica Moldova, precum și alte subiecte utile ce țin de discriminarea la locul de muncă, lucrul la distanță, activitatea de liber profesionist etc.

Informația adițională despre primele două instruiri, organizate de AO CASMED în luna iunie în mun. Bălți și or.Glodeni, poate fi accesată AICI.

 

La data de 23 iulie 2021, în mun. Bălți, echipa AO CASMED a desfășurat o sesiune de mentorat privind crearea contextului motivațional pentru promovarea serviciilor de angajare asistată, cu participarea potențialilor angajatori și persoanelor cu dizabilități,angajate cu succes în câmpul muncii.  . La eveniment au participat 14 persoane – beneficiari ai Programului de angajare asistată din mun. Bălți și raioanele Fălești și Glodeni.

Participanții au fost captivați de întâlnirea cu Tatiana Puga, președinta SRL „Credem-Eco”, care în 2020 a primit titlul de „Cel mai bun angajator al anului 2020″, la nominația „Angajator care a implementat măsuri active de ocupare a forței de muncă”,  și este implicată în procesul de angajare a persoanelor cu dizabilități din mun. Bălți. Doamna a povestit participanților despre sârguința și activitatea pe care o desfășoară persoanele cu dizabilități ce muncesc alături de ea în această organizație și  oportunitățile de angajare la moment..

Un alt invitat a fost Sergiu Balica, manager resurse umane la SA ”Combinatul de Pâine din Bălți”, care a făcut o prezentare virtuală a activității întreprinderii și a tehnologiilor noi ce se aplică pentru a ușura munca angajaților.

Angajatorii prezenți au discutat în particular cu participanții la sesiune despre locurile de muncă disponibile  în cadrul acestor companii și i-au invitat pentru a avea discuții suplimentare la subiect.

 

În cadrul evenimentului a fost prezentată și istoria de succes a Margaretei Rogac, care este o persoană cu dizabilități ce s-a angajat la SRL „Credem -Eco” în 2020 și este fericită că e utilă pentru organizație, are un colectiv prietenos și nu o sperie greutățile pe care le înfruntă. Optimismul ei a motivat participanții de la această sesiune motivațională. „Dacă azi e greu, mâine va fi mai ușor, important să faci pași – pași mici spre succese mari”, a declarat Margareta.

 

Astfel, la finalul sesiunilor de instruire  majoritatea persoanelor cu dizabilități au manifestat interesul de a participa în Programul de angajare asistată, lansat în luna mai curent de către AO CASMED. La rîndul său, sesiunea de mentorat  a oferit o notă de optimism și speranță beneficiarilor programului că vor putea obține rezultatele dorite prin muncă și perseverență.

Conform Hotărârii Guvernului nr. 78/2021, angajarea asistată este un serviciu social, care are drept scop asigurarea accesului, obținerea și păstrarea unui loc de muncă remunerat pe piața muncii de către persoanele cu dizabilități, prin creșterea șanselor de ocupare, de promovare a unei ocupări sustenabile și de integrare durabilă pe piața muncii a acestora.

 

Evenimentele au fost organizate cu sprijinul Proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice”, implementat de către GIZ Moldova cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei (BMZ) și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).