Îi învățăm pe cei de acasă să acorde îngrijiri de calitate apropiaților

Vârstnicii și persoanele cu dizabilități din 6 localități din Nordul țării vor avea parte de îngrijiri mai calitative din partea apropiaților.

 

De la începutul anului 2018 în localitățile Rezina, Cuizăuca, GlinjeniCorpaci, Răspopeni și Mărculești, au fost desfășurate lecții de sănătate cu peste 130 locuitori ai acestor comunități – rude, vecini și voluntari implicați în acordarea îngrijirilor la domiciliu pentru vârstnici și persoane cu dizabilități.

Lecțiile de sănătate au fost moderate de către asistentele medicale CASMED – experți în îngrijiri medicale la domiciliu, și s-au desfășurat pe tematicile: îngrijirea persoanelor imobilizate, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, îngrijirea escarelor, îngrijirea unui pacient imobilizat la pat, diabetul zaharat.

 

Agenda evenimentelor de informare a inclus discuții privind nevoile umane fundamentale, afecțiunile care pot duce la imobilizarea persoanei, simptomele și specificul necesităților aferente acestor maladii, stabilirea gradului de dependență a persoanelor, posibile complicații, precum și comunicarea eficientă cu acestea.

 

De asemenea, lecțiile de sănătate au oferit sfaturi utile despre pregătirea încăperii în care va sta pacientul, schimbarea poziției și igiena corporală a acestuia, schimbarea lenjeriei de pat și de corp. Toate aceste sfaturi au fost însoțite de idei despre cum aceste îngrijiri pot fi acordate, fără vătămarea propriei sănătăți.