Cantina socială – un prânz cald pentru persoanele vulnerabile în perioada rece a anului
| 03.01.2023Numărul solicitărilor de sprijinire a bunăstării și sănătății persoanelor vulnerabile, în special la sate, este în continuă creștere. Acest lucru se datorează faptului că populația Republicii Moldova îmbătrânește continuu. Bătrânii, bolnavi și neajutorați, rămân singuri, neavând posibilitatea de a face cumpărături, mai ales în perioada rece a anului, și de a pregăti o masă caldă, care le-ar asigura o stare de sănătate mai bună.
Pentru a depăși aceste provocări, a fost pus în aplicare proiectul de asistență de iarnă pentru persoanele vulnerabile din Republica Moldova, care acoperă 5 localități din regiunea de nord, cu scopul de a implementa cantine sociale pe parcursul a 4 luni ale sezonului rece (ianuarie – aprilie). Astfel, cantinele sociale vor derula în cel mai bun moment posibil, abordând problema foametei și izolării.
Proiectul „Asistență pentru perioada rece a anului pentru cei mai vulnerabili în Republica Moldova” vizează în mod specific 5 localități din raioanele Fălești și Edineț (Corpaci, Viișoara, Parcova, Risipeni și Ciolacul Nou).
Decizia de a selecta în mod special aceste raioane pentru implementarea proiectului este determinată de faptul că există o relație de parteneriat anterioară stabilită între CASMED și autoritățile locale, în cadrul căreia CASMED oferă servicii socio- medicale de îngrijire la domiciliu persoanelor vulnerabile și dezvoltă Comunități Prietenoase Vârstei.
Criteriile suplimentare pentru selectarea localităților au fost:
- APL oferă spațiu gratuit adaptat pentru Cantina Socială;
- APL acoperă costurile utilităților (electricitate, gaz, apă etc.);
- APL acordă cofinanțare lunară în valoare de cel puțin 5000 MDL pentru un total de 4 luni de activitate 20.000 MDL,
- Furnizor local capabil să primească autorizație de la ANSA,
- Angajamentul de a desfășura activități de strângere de fonduri,
- Lista de beneficiari aprobată de consiliul local.
Toate comunitățile care au fost selectate îndeplinesc aceleași criterii, inclusiv accesibilitatea redusă a populației la servicii de sănătate sau sociale, densitatea scăzută a populației, locația îndepărtată.
Serviciul „Cantină de Ajutor Social” are ca scop reducerea riscului de boli pentru persoane vulnerabile, cauzate de malnutriție și de condițiile inadecvate de trai și presupune oferirea și distribuirea prânzurilor calde la domiciliu pentru minim 30 persoane în fiecare localitate.
Serviciul de Cantină socială este dezvoltat în cadrul proiectului „ Asistență pentru perioada rece a anului pentru cei mai vulnerabili în Republica Moldova”, finanțat de către Crucea Roșie din Elveția şi implementat de Asociaţia Obştească ”CASMED”, urmând mecanismul național de finanțare al cantinelor de ajutor social, în baza art. 8 al Legii nr. 81-XV din 28 februarie 2003 privind cantinele de ajutor social.