Extinderea și consolidarea serviciilor integrate socio-medicale de îngrijiri la domiciliu

Cel puțin 70 vârstnici și adulți cu dizabilități din raionul Edineț vor beneficia de îngrijiri socio-medicale la domiciliu în corespundere cu nevoile lor. Acest serviciu este dezvoltat grație proiectului „Extinderea și consolidarea serviciilor integrate socio-medicale de îngrijiri la domiciliu”, lansat la 17 iulie curent, la Edineț, în cadrul unui eveniment la care au participat reprezentanți ai autorităților publice locale, direcției asistență socială și protecție a familiei,  organizații neguvernamentale, mass-media, precum și alți actori din comunitate.

 

Odată cu înaintarea în vârstă, care aduce cu sine probleme de sănătate și de mobilitate, satisfacerea necesităților de bază devine o povară  pentru unii din vârstnici. Serviciile prestate la domiciliu, în corespundere cu nevoile individuale, vor reduce din această povară.  

 

Obiectivul general al proiectului vizează îmbunătățirea sănătății și bunăstării persoanelor vulnerabile  (persoanele în vârstă, bolnavii cronici și persoanele cu dizabilități).

Principalele rezultate anticipate ale proiectului sunt:

  • Cel puţin 70 de persoane vârstnice sau cu dizabilități beneficiare ale serviciilor integrate de îngrijiri la domiciliu;
  • O echipă mobilă creată pentru a extinde serviciile de îngrijiri integrate socio-medicale la domiciliu către un număr mai mare de persoane în nevoie de servicii din raionul Edineț;
  • Minim 1500 de vizite realizate pentru satisfacerea nevoilor de îngrijiri integrate la domiciliu pentru persoanele în etate sau cu dizabilități din r. Edineț;
  • Cel puţin 70 persoane, lucrători sociali și asistenți medicali care și-au îmbunătățit competențele profesionale de prestare a serviciilor de îngrijiri integrate socio-medicale la domiciliu.

Participanții la evenimentul de lansare au salutat inițiativa, considerând că aceasta este una binevenită pentru a soluționa o parte din dificultățile cu care se confruntă persoanele de vârsta a treia.

Veaceslav Uja, primarul s. Corpaci, r. Edineț: „Eu cred că acest proiect este un cadou pentru raionul Edineț și oamenii acestuia. Oamenii în vârstă trebuie sprijiniți. Te doare sufletul de situația lor, fie că îți este părinte, rudă sau străin…”

 

De asemenea, unii dintre participanții s-au arătat deschiși să ajute echipa de proiect în identificarea personalului medical care va oferi îngrijiri la domiciliu.

Anatolie Gudumac, primarul s. Trinca, r. Edineț: „Eu deja mă gândesc la câteva persoane pe care le cunosc, care ar putea să participe la concursul de angajare. Le voi încuraja să aplice.”

 

Pentru mai multe informații despre proiect și modalitatea de a accesa serviciile socio-medicale de îngrijiri la domiciliu, scrieți la adresa de e-mail: casmed.md@gmail.com sau telefonați la numărul de telefon 0231 2 76 74 (Persoana de contact – Ana Spînu, Coordonator proiect).

 

Proiectul „Extinderea și consolidarea serviciilor integrate socio-medicale de îngrijiri la domiciliu” este implementat de către Asociația Obștească CASMED din resursele acordate de către Agenția Cehă de Dezvoltare, cu sprijinul Caritas Republica Cehă în colaborare cu Asociația Obștească Pro-Development și Asociația Obștească HOMECARE în contextul programului de granturi, parte a proiectului  „Calitate și accesibilitate a serviciilor de îngrijiri medico-sociale la domiciliu în Republica Moldova 2019-2022”.