Bunicuțe și bunei la Bunica Fest 2018

La 30 septembrie în municipul Bălți a avut loc cea mai mare concentrație de bunici din Moldova, care s-au adunat la festivalul Bunicilor și Bunicuțelor – Bunica Fest 2018, Ediția a II-a.  18 ansambluri artistice de seniori din 18 localități ale Republicii au făcut un spectacol de excepție pentru public, demonstrând, pentru încă o dată, că vârsta este doar o cifră pentru pașaport iar îmbătrânirea trebuie să fie un proces activ și pozitiv.

 

Participanții la festival au scos din casa mare cele mai frumoase lucruri de zestre – covoare măiestrit țesute, veselă veche și perne frumos brodate, colaci rumeni – adevărate opere de artă și deserturi delicioase, preparate din rețete vechi rămase încă de la bunicii lor.

 

„Cântăm, dansăm, meșterim și cu vârsta ne mândrim” – cu acest slogan s-a desfășurat cea de-a II-a ediție a festivalului Bunica Fest, din 2018. Astfel, evenimentul, pe lângă programul artistic, a oferit oaspeților ocazia să învețe a olări, a țese la covor, a ciopli în lemn și a toarce firul de lână.

 

În acest an, Bunica Fest și-a extins lista participanților și în afara țării. Centrul de Asistență Medico-Socială din Băcești, Vaslui (România) a prezentat în cadrul festivalului o expoziție de picturi, autori ai cărora sunt vârstnicii beneficiari ai Centrului.

 

Surpriza principală dedicată tuturor, dar în special pentru seniori, care au fost inima evenimentului, au fost invitații speciali – cei mai iubiți bunei din Moldova – Lidia și Tudor Bejenaru, dar îndrăgiții interpreți de muzică populară, maestrul Nicolae Glib și fiul său, Isidor Glib.

 

La Bunica Fest 2018, la fel ca și în cazul primei ediții, au venit persoane care au urcat pentru prima dată pe scenă și au cântat la microfon, cu ținuta unei adevărate vedete. Toți seniorii au făcut pregătiri îndelungate pentru festival, pentru unii din ei fiind un adevărat efort ca, în pofida vârstei înaintate și problemelor de sănătate, să iasă din casă, să meargă la repetiții și să își manifeste talentul pe scenă.

 

Ideea și inițiativa de a avea un festival al bunicilor a venit din partea seniorilor, care s-au arătat întristați de faptul că toți și toate lucrurile frumoase din Moldova au un festival al lor, mai puțin ei. Astfel, Ziua Internațională a persoanelor în etate s-a dovedit a fi o ocazie bună de a sărbători experiența de viață și talentul persoanelor în etate și un instrument bun pentru a crea o atitudine pozitivă și prietenoasă a societății față de vârstnici.

 

SAVE THE DATE: Următoarea ediție a Bunica Fest va avea loc la 8 septembrie 2019.