Vizită de studiu în România

  În perioada  22-26 noembrie 2016, AO CASMED orașul Bălți a organizat o vizită de studiu  pentru 13 parteneri din R. Moldova  în județele Bacău și Harghița cu scopul de a familiariza cu serviciile socio-medicale și rezedențiale din România , precum și experiența pe care o au colegii de la Caritas Alba Iulia.

   În orașul Bacău am vizitat Centrul de zi ‘’Speranța’’, am fost întâmpinați cu multă dragoste și căldură de personalul Centrului împreună cu doamna director Elena Ungureanu. N-i s-a făcut o prezentație a scopului și activităților acestui Centru. Dumneaei a accentuat rolul instituțiilor de stat pe care îl au în susținerea acestor centre. Aici ,la Centru prioritatea este de a crea o lume în care drepturile omului sunt respectate și cetățenii au acces la servicii. Serviciile sunt acsate atît pentru maturi cât și pentru tineri și copii. Copiii din familiile defavorizate sunt serviți cu gustări , fac temele pentru acasă. Un serviciu iubit de copii este Școala de Vară –unde sunt antrenați voluntari din străinătate cu multe activități și foc de tabără. Investind în copii –investim în viitor au spus coordonatorii centrului.

  Nu sunt lăsați în voia soartei nici părinții care au probleme cu consumul de alcool, comportament s.a. prin serviciul –“Școala Părinților”. Se organizează acțiuni și în comunitate ca:Ziua națională a poetului Mihai Eminescu, Ziua Europei, Campanii „Fii și tu Moș Crăciun” în cadrul căreia sunt colectate pachete pentru persoanele nevoiașe, țintuite la pat.

   Spectru de servicii  sunt și în mediul rural unde, se  prestează servicii socio –medicale în zilele de odihnă .Muncindu-se cu multă dăruire de sine. Despre activitățile și problemele comunității beneficiarii se familiarizează din ziarele „Vocea Seniorilor” editat de SC Deșteptarea SA.

  La centru beneficiarii se ocupă cu croșetarea, modelarea, mozaica, pictură- lucrările sunt promovate și vândute la diferite târguri în susținerea financiară. În cadrul acestor activități beneficiarii  se simt necesari și utili în comunitate. Au o echipă de teatru, un grup artistic, organizează acțiuni culturale, religioase în cadrul cărora se fac slujbe , praznice de pomenire a colegilor.

    Beneficiara acestui centru doamna Elena Ungureanu vine de 10 ani la acest centru. Face pare din trupa de teatru și grupul  vocal. Este „țiganca” din piesa cu același nume și spune că copii îi sunt plecați în Spania la lucru și pentru a nu se simți în singurătate vine la Centru.

     La încheerea vizitei la Centru, grupul vocal „Sânzenele”  condus de Ilie Lașcu a venit cu un program artistic de  cântece: „Când eram pe Ialomița’’, „ Hai, hai , inimă , hai’’,  „Trandafir de la Moldova’’, „ Cântec de la Bacău’’.  Ce m-a impresionat mai mult au vost versurile unui beneficiar de la Centru:

 

         De n-ați fi voi ,

         De n-ați fi fost ,

         Să-mi îndulciți amarul ,

          Viața mea fără de rost-

          Și-ar fi curmat calvarul.

  Am vizitat împreună cu asistentul medical beneficiarii la domiciliu, cărora li se prestează servicii medicale de calitate și ei sunt  foarte mulțumiți de ele .

Vizita de studiu a continuat la „Satul Seniorilor  Milli”  situat în mijlocul unui peisaj  frumos ,fiind un complex rezedențial pentru bătrînii care au nevoie de îngrijire și susținere . Satul dispune de o curte mare cu grădină de zarzavaturi, livadă, iaz cu pește, păsări de curte, animale domestice , activități pe plac , o atmosferă de familie  și o gamă largă de servicii socio –medicale . Angajații sunt omenoși , generoși , sufletiști ne-au primit cu mare drag , oferindu-ne toate informațiile de care am avut nevoie.

  În ziua următoare am vizitat Căminul de bătrâni „Sf Elisabeta” din localitatea Gheorgheni județul  Horghița. Un centru care are ca scop îmbunătățirea condițiilor de viață a persoanelor dependente , imobilizate la pat și /sau domiciliu , care nu își pot satisface nevoile de bază și necesită îngrijire.

  Programul Caritas Alba Iulia oferă cursuri pentru tineri cu contract de muncă peste hotare, de asemenea cursuri de formare pentru adulți.

  Doamna Ildiko Andras, mentor al Proiectului Caritas Alba Iulia ne-a ghidat și ne-a vorbit cu multă dragoste și căldură despre toate serviciile socio –medicale puse la dispoziția beneficiarilor despre   misiunea Organizaţiei Caritas Alba Iulia  care promovează  caritatea și dreptățile sociale . O doamnă cu suflet mare, de o blândețe deosebită care ne-a dat un sfat să fim buni la inimă și omenoși.

La fel am avut ocazia să petrecem jumătate de zi cu Péter György, care ne-a vorbit despre importanța felului de gîndire despre lucrarea noastră, scopurile și rezultatele. Ne-a pus pe gînduri, în scurt timp ne-a făcut să revizuim motivarea nostră cu care facem lucrarea noastră.

   S-a încheiat vizita cu o plimbare la Lacul Roșu și munții ,ce de secole ne apără de viscole și ne fac rezistenți la toate intemperiile vieții.    Mulțumim mult organizatorilor de la CASMED și finanțatorilor  acestei vizite și în comun cu partenerii considerăm util dezvoltarea serviciilor în cadrul cărora ar activa psihologi, asistenți medicali, asistenți sociali, voluntari, lucrători sociali, care ar lucra cu beneficiarii , aceștea să conștientizeze, că serviciile care li se propun poartă un caracter protector și urmăresc scopul de a-i găzdui și a-i ajuta.