Un grup de persoane cu dizabilități a fost informat de CASMED despre serviciile de angajare asistată

La 16 septembrie, curent echipa Asociației Obștești CASMED a organizat în mun.Bălți sesiunea de instruire și mentorat privind serviciile de angajare asistată pentru persoanele cu dizabilități, precum și crearea contextului motivațional pentru promovarea acestor servicii. La această sesiune au participat în format online și offline 9 persoane din regiunea Nord.

Informația adițională despre primele 4 instruiri, organizate de AO CASMED la același subiect în vara anului 2021, poate fi accesată AICI și AICI.

În cadrul sesiunii participanții au fost informați despre noul cadrul legal privind angajarea asistată a persoanelor cu dizabilități în Republica Moldova, etapele și documentația necesare pentru a beneficia de servicii de angajare asistată, precum și alte subiecte utile ce țin de discriminarea la locul de muncă, lucrul la distanță etc.

Angajatorii de la DRAXLMAIER Grup Moldova și SRL Eco Inteligent, prezenți la eveniment, au prezentat oportunitățile de angajare pentru persoanele cu dizabilități, precum și locurile de muncă disponibile  la aceste companii.

În cadrul evenimentului au fost prezentate și istoriile de succes ale lui Maxim Gortolum, Olimp Ilievici și Andrei Maranda, angajați cu succes în câmpul muncii, care cunosc din propria experiență despre provocările și dificultățile prin care trec persoanele cu dizabilități în căutarea unui job.

Astfel, la finalul sesiunii de instruire  majoritatea persoanelor cu dizabilități au manifestat interesul de a participa în Programul de angajare asistată, lansat în luna mai curent de către AO CASMED. La rândul său, sesiunea de mentorat și întâlnirea cu angajatorii au încurajat participanții și le-au oferit speranță că vor putea obține locul de muncă dorit prin efort și dedicație.

Conform Hotărârii Guvernului nr. 78/2021, angajarea asistată este un serviciu social, care are drept scop asigurarea accesului, obținerea și păstrarea unui loc de muncă remunerat pe piața muncii de către persoanele cu dizabilități, prin creșterea șanselor de ocupare, de promovare a unei ocupări sustenabile și de integrare durabilă pe piața muncii a acestora.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice”, implementat de către GIZ Moldova cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei (BMZ) și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).