M-am născut a doua oară

Mihail J., locuitor al s. Cajba, r. Glodeni în vârstă de 63 ani fiind lemnar de meserie, mânuia lemnul cu multă îndeletnicire. Confecționa diferite obiecte necesare gospodăriei cum ar fi mobilă, geamuri, uși, mese sau scaune.

 

A locuit în s. Ustia până acum 20 ani, căsătorit, are 4 copii, 2 băieți și 2 fete care și-au întemeiat familii și s-au stabilit peste hotarele țării.unnamed

 

Muncind în atelier necontenit și cu multă dăruire, n-a atras atenția durerilor acute pe care le avea după cap, ignorându-le. Dar în noaptea zilei de 27 martie, acesta a suferit un AVC – atac vascular cerebral cu afectarea părții stângi a corpului și incapacitatea de a-și efectua nevoile fiziologice.

 

Odată cu această suferință fizică, i-a fost afectată bineînțeles și starea psihologică deoarece, fiind sprijinul familiei până acum, acesta nu-și mai putea asigura și întreține familia financiar.

 

 

Începând cu luna mai a fost implementat proiectul „Dezvoltarea serviciilor socio-medicale de îngrijiri la domiciliu CASMED” în s. Cajba, iar domnul J. a fost printre primii care au solicitat ajutor medical. „Am aflat de la vecini că doamna Angela Baznat, asistenta medicală CASMED, mă poate ajuta să încep recuperarea fizică. Nici nu mă gândeam ce mă așteaptă. Mâna era umflată și nemișcată, nu o simțeam deloc” spune domnul Mihail.

 

Vizitele au început din luna mai, pacientul beneficiind de 12 vizite lunar care includeau: frecții, fizioproceduri, diferite exerciții de mișcare pentru recuperarea mobilității și sensibilității, masaj, toate efectuate conform indicațiilor medicului de familie din sat, domnul Ion Meșca.
După o perioadă, starea pacientului s-a schimbat considerabil, acesta fiind capabil să efectueze mișcări circulare cu mâna, să o ridice, să țină diferite obiecte, ba chiar a început să lucreze și în atelier.

 

unnamed (3)

„La început îi spuneam doamnei Angela că e bine că vine, dar mai bine se reține, deoarece aveam dureri încă, iar dumneaei era foarte insistentă la efectuarea corectă a exercițiilor. După două luni când am început să văd progrese, o așteptam cu nerăbdare cât mai des, cu tema pentru acasă pregătită și anume: alegeam mai întâi mere, apoi nuci, sâmburi de caise, iar acum fasole.” spune beneficiarul.

 

La moment, domnul Mihail este foarte motivat să continue recuperarea deoarece își dorește cât mai curând să revină la munca de lemnar.
„Ieri am început să efectuez, după o lungă perioadă, ornamente în lemn și nu-mi vine să cred că am reușit. Mulțumesc lui Dumnezeu și doamnei Angela că mi-au oferit a doua șansă.”

 

Autor: Angela Baznat, Asistent Medical CASMED în s. Cajba, r. Glodeni