Interviu cu Chihai Alexandra: Secretele se tămăduiesc… acasă!

Articolul face parte din seria „CASMED – pentru sufletul din casă” – o serie de materiale despre oamenii din familia CASMED cu ocazia aniversării a 10 ani de activitate ai organizației.

 

Alexandra Chihai lucrează ca asistentă medicală la CASMED din 2019. Această oportunitate a apărut pe când era în căutarea unui post de lucru. Despre noi a aflat în cadrul Festivalului „Bunica&Bunelul Fest 2019”, desfășurat la o a treia ediție anul trecut.

 

Până a se alătura echipei CASMED, doamna Alexandra, ca și multe alte femei din Moldova, a fost nevoită să lucreze peste hotare, în Italia, pentru un trai mai decent și pentru a acumula un venit stabil. 13 ani au ținut-o departe de ceea ce îi place să facă cu adevărat –medicină – iar acum este dublu fericită: că îşi urmează vocaţia ce-i aduce plăcere acasă.

,,M-am speriat la început, era foarte multă informație, dar acum am îndrăgit lucrul și totul este făcut cu dăruire… Doamna Ala este cea care m-a îndrumat și mă ajută în continuare să înțeleg cum este mai bine de procedat în diferite situații și pentru a obține cele mai bune rezultatele pentru beneficiarii noștri.”

 

Pe Alexandra o poți întâlni deja de la 8 dimineața la beneficiarii săi, unde cu multă grijă le monitorizează starea de sănătate și îi îndrumă în calea lor spre recuperare.

Fiecare beneficiar în parte este unic, precum și problemele de sănătate pe care le are. Pentru Alexandra orice metodă capabilă să susțină beneficiarul este cercetată și aplicată în practică. Astfel, una dintre tehnicile pe care colega noastră a îndrăgit-o și o folosește ca metodă de reabilitare în lucrul cu beneficiarii este practica Kinaesthetics, care presupune un set de exerciții pe care asistenta medicală și pacientul le realizează împreună. Un accent deosebit este pus pe părțile afectate sau cu mobilitate redusă ale corpului. Chiar și o atingere ușoară și un impuls mic sunt suficiente pentru a face corpul să funcționeze, să-și amintească mișcările pe care le făcea în mod automat în trecut.  Astfel, prin Kinaesthetics, Alexandra ajută beneficiarii să găsească noi posibilităţi de mişcare care duc la reducerea durerilor de spate, a tensiunii musculare și altor probleme similare cauzate de unele activităţi zilnice.

 

Alexandra Chihai se simte în largul ei la CASMED și a înțeles, că aici poate să ajute oamenii, să se dezvolte pe plan profesional, să-și îmbunătățească cunoștințele.. „Ceea ce contează cel mai mult în această profesie este dedicația și dragostea cu care îngrijești și asculți pe fiecare.” Această dragoste a Alexandrei te farmecă prin calmul și omenia cu care povestește despre beneficiarii săi: „În zilele când parcă simți o piatră pe inimă, îți amintești de ei și vii acasă parcă mai fericită”, ne spune Alexandra.

Este, totuşi, o taină în toată munca aceasta pentru că „oamenii îți spun secrete, iar tu te simți responsabil pentru fiecare dintre ele.”  În inima Alexandrei, ca-n Casa Mare, se păstrează la loc sfânt dorurile și așteptările fiecărui beneficiar. În această casă şi-a făcut cuib şi secretul domnului Sava. Acel du-mă, du-mă-n ţara florilor, era pentru el dorinţa de a păşi singur pe cărarea cu troscot, după ce la 80 de ani a trecut printr-un accident vascular. Scos la lumină, acest dor a înflorit, prin grija Alexandrei, care s-a ocupat cu domnul Sava și a depus efort pentru reabilitarea sa locomotorie.

 

Pe toată durata activității sale, CASMED a reușit să adune istorii de succes pe care le împărtășim și povestim cu drag, pentru că faptele bune trebuie să se adune, iar exemplul Alexandrei Chihai este un model de reușită comună între beneficiari și familia CASMED.