Copii defavorizați și persoanele în vârstă

Atmosfera sărbătorilor de iarnă ne aduce bucurie şi ne aminteşte cu precădere de anii copilăriei, de emoţia aşteptării împodobirii bradului, de clipa la care visăm să-l întâlnim pe Moş Crăciun.
Dincolo de faptul că este una dintre cele mai importante sărbători creştine,

Crăciunul e aşteptat cu mare entuziasm de toată lumea,indiferent de vârstă. Ne gândim cu drag la cadourile lui Moş Crăciun, la colinde, la mirosul de brad şi la cei dragi alături. Dar cel mai tare aceste sărbători sunt așteptate de copiii cu care soarta a fost mai dura, cei care lăsaţi din pruncie, copii ai străzii sau cu dezabilități, î-și duc viața în centre de plasament sau orfelinate, fără a cunoaşte căldura şi dragostea părintească. An de an, acești copii speră ca moșul cu barba albă va avea ceva și pentru ei: o jucărie, o carte sau poate chiar o familie mult-așteptată.

Asociația Obșteasca « CASMED » nu a rămas indiferenta față de situația acestor copii aflați în dificultate, hotărând să facă măcar o zi din viața lor mai neobișnuita. În acest context a fost lansată campania de colectare de jucării ”Un zâmbet pentru fiecare copil”, menită să dezvolte responsabilitatea sociala față de copiii proveniți din familii cu situații dificile și să sensibilizeze societatea la problemele acestora.

Campania, desfășurata intre 1 octombrie și 30 noiembrie 2014 a reușit să adune peste 650 de jucării, care urmează să-și găsească posesorii în ajunul sărbătorii de Crăciun. Astfel, pe 18 decembrie, ajutați de Moș Nicolae, voluntarii organizației noastre vor vizita Centrul de plasament pentru copii din satul Glinjeni, grădinițele și Centrul de plasament pentru copii din comuna Ciolacul Nou și vor încerca să aducă atmosfera magica a sărbătorilor de iarnă în sufletul acelor copii. Moșul î-și va continua misiunea pe 19 decembrie, de data aceasta în mun. Bălti, unde va aduce câte un nou prieten – una din jucăriile colectate, copiilor de la Centrul de plasament temporar al copiilor în situaţii de risc „DRUMUL SPRE CASA”, Centrul de primire a copilului în regim de urgenţă “EVRICA”, Centrul de criza familiala « SOTIS », Centrul ergo-social pentru persoane cu probleme de sănătate mintală „SOCIUM” și Centrul pentru copii şi tineri cu dezabilități mixte severe „DANKO”.

Ținem să mulțumim tuturor celor care nu au trecut cu vederea apelul lansat de organizația noastră pentru a aduce un pic de bucurie în viața copiilor mai triști. Printre cei mai activi și mai receptivi au fost elevii Liceului Teoretic « Mihai Eminescu », Bălti, în special clasele primare. Apreciem enorm de mult gestul acestor mici promotori ai milosteniei, grijei și toleranței, care fără îndoială ne-au dat nouă, adulților, un exemplu de comportament civic și moral demn de urmat. În pofida vârstei lor fragede, anume ei au fost cei care au înțeles cel mai bine cât îi este de dificil și dureros unui copil care nu îi are aproape pe mama sau pe tata, care nu are o jucărie căruia să-i destăinuie reușitele și necazurile înainte de somn, care nu poate să se bucure de viața pentru că așa a vrut destinul. Nu lăsăm în umbră nici Liceul Teoretic « Lucian Blaga », Bălti, partenerii noștri, voluntarii și persoanele care s-au alăturat cauzei noastre comune, de a dărui ”Un zâmbet pentru fiecare copil”.