Conferința Națională cu genericul „Reglementarea, organizarea și funcţionarea sistemului naţional de îngrijiri comunitare a persoanelor vârstnice”

În data de 28 și 29 octombrie 2015 Asociația Obștească „CASMED” în parteneriat cu Asociația Obştească “HOMECARE” a organizat Conferința Națională cu genericul “Reglementarea, organizarea și funcţionarea sistemului naţional de îngrijiri comunitare a persoanelor vârstnice. Serviciul de îngrijire la domiciliu – model integrat de servicii medico – sociale primare”.
Evenimentul a reunit experți de la Confederația Caritas România, Caritas Alba Iulia, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei al RM, Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Consiliului Național de Evaluare și Acreditare în Sănătate, Consiliilor Raionale, ai Direcțiilor de Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei, alături de reprezentanți ai ONG-urilor active din domeniul de îngrijiri comunitare din Republica Moldova și donatori.
Participanții au fost familiarizați cu modelele existente de îngrijiri integrate la domiciliu, fiind prezentate de asemenea exemple de bună practică în colaborarea ONG – APL pentru dezvoltarea serviciilor de îngrijire la domiciliu.
Cadrul legislativ general care asigură organizarea şi funcţionarea serviciilor de îngrijiri medicale la domiciliu a fost un alt subiect discutat în cadrul conferinței.
Atelierele de lucru organizate au permis implicarea activă a tuturor celor prezenți la eveniment, constituind un cadru productiv pentru discutarea problemelor și dificultăților întâlnite în domeniul îngrijirilor comunitare. Sugestiile și propunerile participanților urmează să fie înaintate ulterior ministerelor de resort.
Conferința a fost găzduită de Colegiul Național de Medicină și Farmacie “Raisa Pacalo” din Chișinău, care a oferit oaspeților și un moment de delectare cu elemente din folclorul tradițional.